Rom marathon konkurrerarmed backhoppningen på nyårsdagen

Tegla Loroupe från Kenya är den stora stjärnan i det nya millenniets första stora maratonlopp. Redan klockan 12.30 på nyårsdagen startar Rom Marathon som är ett led i Roms firande av det nya årtusendet. En konkurrent också till den traditionella tv-sända backhoppningen från Garmisch Partenkirchen.

Eurosport sänder nämligen loppet direkt med start klockan 12.30.
Rom Marathon avgörs normalt i mars eller april, men har i år flyttats till den första januari.
Loppet startar på St Petersplatsen i Vatikanen. Deltagarna kommer att få mottaga en välsignelse av påve John Paul II innan loppet börjar.
Banan passerar sedan flera av Roms kända landmärken som Piazza Venezia, Piazza del Popolo, Roms Olympiastadion, San Paolo-basilican och Collosseum. Målet är vid Forum Romanum
Tegla Loroupe från Kenya, som satte världrekord med 2.20.43 när hon vann Berlin Marathon i höstas, är favorit i damklassen.
I herrklassen är det mer öppen. Hemmapubliken hoppas på seger för Vincenzo Modica som var VM-tvåa i maraton i Sevilla i somras eller Giacomo Leone som var fyra i New York Marathon i höstas. Andra starka namn: Josephat Kiprono från Kenya, Abebe Mekonnen från Etiopien samt Tena Negere och Moges Taye från Kenya.
Jonny Petrén från Hässelby är enda svenska elitlöpare i Rom Marathon.

Loppet direktsänds i Eurosport med start kl 12.30 den 1 januari. (Den traditionella backhoppningen i SVT börjar kl 13.30.)

Rom Marathons hemsida.