Rövare gick hem i Strömmingsmaran

Han tog en rövare
Och det höll.
Hela vägen den här gången.
Han har haft för vana att krokna i sina maratonlopp, Leif Hansson från Uppsala, som på söndagen vann 18:e upplagan av Strömmingsmaran i Söderhamn.
Den här gången i grått väder med inslag av hällregn.

- Jag har sprungit tio helmaror och bara lyckats hålla utgångstempot in i mål en gång tidigare, berättar han.
I Vintermaran i Södertälje förra året kom han runt på sin då personbästatid, 2.41. Nu vann han på tiden 2.36.49. Bästa segertid sedan 1994 då Emanuel Sarawath från Tanzania vann på 2.25.50.
På söndagen slog han det rekordet med runt fem minuter och lyckades vinna ett lopp för första gången. Leif Hansson stack tidigt vid sitt första besök i Söderhamn.
Redan i Stugsund hade han skaffat sig ett försprång på minuten till tre löpare, Martin Gidewall, IFK Tumba, Ulf Lundegård, Kvarnsveden och de två senaste årens segrare, Mikael Forsling, Edsbyn.
- Efter varvet inne i centrum kändes det som det var värt att testa ett ryck, berättar segraren, när han pustar ut efter målgång.
Rycket betalade sig. Ingen hakade på och Leif Hansson var loss redan i Stugsund. I Sandarne var avståndet utökat till två och en halv minut till Gidewall och Lundegård och ytterligare tio sekunder till Forsling som då hade sällskap av Leif Sjöström från IF Göta i Karlstad.
Leif Hansson löpte med lätta steg och i ett högt tempo. Låg i tidigt skede av loppet i ett tempo som borgade för en tid runt 2.25 i mål. Men han tappade på slutet men någon fara på taket var det aldrig.
Efter varvningen och ute i Vågbro en bit in på Skärsåvägen var avståndet som störst. Då var Gidewall och Lundegård distanserade med över fem minuter.
Tvår löare som närmade sig klungan bakom ledaren i det läget var Hans Dahlén, Fredrikshofs IF och Bengt Sjöberg, Iggesund.
- Jag stördes inte av regnet som var i klass med skyfall i Norrala men skorna blir ju så tunga när det regnar så mycket, kommenterade segraren.
Men fart tappades han. Tempot sjönk men den här gången medvetet. Erfarenheterna från tidigare lopp där han under sista milen inte direkt gått in i väggen men mattats ordentligt gjorde att han sänkte farten något in mot Vågbro.
- När segraren i det mixade loppet passerade mig i Borg hoppade jag till, men det stod ju Mix med stora röda bokstäver på hans rygg. Då blev jag lugn, berättar han.
Pär Södergren som vann det mixade loppet tillsammans med klubbkompisen Stina Thunman, båda springer för Jamtrännarna, passerade Leif Hansson i hög fart i Borg och blev den som låg först i loppet fram till mål.
Sista kilometrarna in mot mål blev slitsamma för segraren.
Slutliga tvåan Martin Gidewall kom närmare men avståndet till mål var för kort för att han skulle utgöra ett hot. En minut och 13 sekunder skiljde de båda i mål.
Men även Gidewall i mål var mer än nöjd med sin dag.
- Mitt livs andra maratonlopp, Stockholm i juni var första, och idag slog jag den tiden med nästan tio minuter.
Trean Ulf Lundengård sprang även han för första gången i Söderhamn så det här var debutanternas lopp i Strömmingsmaran.
Men ändå nöjdare var givetvis Leif Hansson.
- Äntligen höll det hela vägen och att jag dessutom var först i mål känns oerhört härligt.
Leif Hansson är 38 år och jobbar som bagagelastare på Arlanda och började springa på allvar för tio år sedan.
- Höll på en del även som 20-åring men satsade mer på arbete och studier på den tiden.
Ingen annan idrottslig bakgrund och mycket förtjust i Strömmingsmaran.
- En bra bana, lagom kuperad och kul också att slippa springa samma varv två gånger.
Bakom segraren och tvåan Gidewall höll Ulf Lundegård sin tredje plats. Men Mikael Forsling fick se sig passerad av både Hans Dahlén, som slutade fyra och femman Bengt Sjöberg. Forsling var sexa i mål men ger sig inte i jakten på en tredje titel.
- Det gick inte nu, jag vågade inte hänga på när Leif Hansson stack på vägen mot Stugsund, men jag kommer tillbaka ett annat år, lovade han.
I damklassen kom enbart tre löpare till start. Susanna Östlund, med fyra segrar bakom sig, var i ledningen ganska länge men vid Brötgrind mot Norrala Kyrka gick Ylva Rangne från Fredrikshofs IF förbi och hon höll sedan undan in i mål i sitt 87:e maratonlopp.
Susanna Östlund bröt loppet och tvåa i mål blev nu Catrine Homar Söderhamn, drygt 30 minuter efter segrarinnan.

MATS SÖDERLUND