Så blev Mikael Ekwall Sveriges bäste löpare

Här är Sveriges bäste manliga långlöpare just nu. I våras tog Mikael Ekwall det svenska rekordet på halvmaraton från Mustafa Mohamed. Med en snittfart på 2.57 minuter per kilometer är det det nya svenska rekordet nu 1.02.29.
– Maraton är mitt stora mål, det är på den distansen som jag tror att jag kan bli riktigt bra, berättar Mikael för Anders Szalkai i en tio minuter lång intervju som kan ses direkt här ovan.

Jag kör inte längre slut på mig så att jag inte kan träna bra nästa dag.

I intervjun berättar Mikael Ekwall om sin långsiktiga satsning, om hur han varit i Kenya och Sydafrika men sedan i Australien hittat en träningsfilosofi som passar honom. Han tränar med Nic Bideaus löpargrupp. En grupp där bland andra Craig Motram (12.55 på 5000 meter) och andra australienska löparstjärnor ingått. Hemma i Göteborg får han träningsråd av gamle storlöparen Mats Erixon.

Mikael har tränat löpning i tio år och har som 25-åring testat det mesta när det gäller träning för att bli en bra långlöpare.
– Kontinuitet under lång tid det är det som gör att jag blir bra. Alla vet ju vad som krävs men det handlar om att göra det under en lång tid.

Istället för att som många andra löpare periodiska veckor och månader ligger Mikael på en jämn nivå.
– I mil blir själva träningen är 18-19 mil, med intervaller, tröskel, backpass, långpass.
– När jag varit i Australien har det varit samma träning i stort sett hela tiden. Tisdagar 8x1000 meter, torsdagar tröskel, lördagar har vi växlat mellan lång backe, lång och kort backe samt bara kort backe.

Mikael har också dragit ner på antalet långa intervaller, också ett sätt att få bättre kontinuitet med bra pass. Standardpasset för långlöpare, tusingar, 1000 meter med vila är numera 8 eller kanske 10x1000 meter.
– Förr kunde jag köra tolv eller femton gånger tusen meter, men det gör jag inte längre. Jag kör inte längre slut på mig så att jag inte kan träna bra nästa dag.

Klubbadressen har i många år tävlat för Strömstads LK. Anbud från andra klubbar har funnits.
– Nu är det inte så någon som har en åsikt hur jag tränar och tävlar, det passar mig och klubben har alltid ställt upp.

Efter vårens rekordlopp i samband med VM i halvmaraton i Köpenhamn har Mikael med 28.49 på 10000 meter kvalat in till EM i Zürich i augusti. Sedan blir det DN Stockholm Halvmarathon eller Lidingöloppet, terräng-EM i december. Men det stora målet finns något år bort.
– Maran villl jag köra, men jag kommer att vänta något år till kanske, jag vill springa snabbt på 5000 och 10000 meter först, men mitt stora mål är maraton. Det är där jag tror att jag kan bli riktigt bra.