Sandell mot femtesegern i Lidingöloppet

Fyrfaldiga mästarinnan Annemari Sandell från Finland jagar sin femte seger i Lidingöloppet när damklassen i årets tävling startar kl 11.20 på söndag.

I fjol noterade Sandell 53,52 på den nya dambanan som mäter 15,6 km. Avståendet till tvåan Marie Söderström-Lundberg var nära två minuter.
I år blir det troligen en hårdare tätstrid. Sandell har inte sprungit lika bra i sommar som tidigare och motståndet i damklassen är hårdare. Annemari Sandell utmanas närmast av Norges tre bästa kvinnliga långlöpare Gunhild Halle, Anita Håkenstad-Evertsen och Hilde Hovednak. Halle, som vann Tjejmilen 1993, och Håkenstad-Evertsen, som segrade i Stockholm Marathon 1997, är båda tillbaka efter barnafödande. Hovdenak var trea i Lidingöloppet i fjol.
Årets sexfaldiga svenska mästarinna Marie Söderström-Lundberg gillar Lidingöloppet, men hon är osäker inför helgens tävling. Marie har lätt känning av en fotskada och tvingades avstå från att springa 5 000 meter i söndags. Hon hoppas att fotskadan inte ska ställa till problem under Lidingöloppet.
Midde Hamrin är det andra svenska hoppet i damklassen.
På herrsidan bör det som bli vanligt kenyansk seger trots att alla de främsta i fjolårets lopp saknas. Benson Masya, som vann Lidingöloppet 1992 och 1994, har sällskap av Geoffrey Tanui, som varit bland de tre främsta i Göteborgsvarvet de två senaste åren samt de mer oprövade löparna Barnabas Kosgei och Francis Mbiu.
Stockholm Marathon-vinnaren Alfred Shemweta och Lidingöloppsspecialisten Magnus Bergman är de starkaste svenska namnen tillsammans med Mattias Persson, som var bäste svensk ifjol med en åttonde placering.