Sandell mot fjärde segerni Lidingöloppet

26 000 löpare är anmälda till den 34:e upplagan av Lidingöloppet som
avgörs på lördagen och söndagen. Det är en mindre ökning jämfört med
förra året.

På fredagseftermiddagen kom de första deltagarna till Lidingö Stadshus för att hämta ut sina nummerlappar och för att besöka Lidingöloppets sportmässa.
På lördagen avgörs Lidingöstafetten och ungdomstävlingen Lilla Lidingöloppet. På söndagen är det dags för junior-, senior- och veteranklasserna i Lidingöloppet.
På elitsidan har intresset de senaste åren fokuserats till Sara Wedlund som var tvåa i damklassen 1995, etta 1996 och tvåa i fjol. I år kommer inte Sara till start:
- Jag är i hygglig form och skulle nog kunnat hävda mig hyfsat i Lidingöloppet, men jag avstår från att springa i år. Under den närmaste tiden vill jag koncentrera mig på att bygga upp styrkan inför nästa säsong, kommenterar Sara Wedlund som haft problem med småskador 1997 och 1998.
Det betyder att Annemari Sandell från Finland är storfavorit i damklassen där distansen är 15 km. 21-åriga Sandell visade övertygande form i söndags när hon var femma i halvmaraton-VM med 1.10.04. Nu bör hon ta sig fjärde seger i Lidingöloppet.
Hon utmanas närmast av två spanska löpare - Monica Pont och Natalia Requena - samt av Fatima Silva från Portugal. Dessa tre har alla fina meriter på 10 000 meter eller maraton. Men det är en sak att vara en duktig banlöpare eller landsvägslöpare, det är en helt annan sak att klara den kuperade och krävande terrängbanan på Lidingö.
Marie Söderström-Lundberg från Hässelby är det svenska hoppet på damsidan. Hon var åttonde löpare i fjol, men är minst en klass bättre i år.
Andra starka svenska löpare är Anne Martikainen från Oxelösund, Midde Hamrin från Hässelby och Helene Willix från KA 1.
I herrklassen är 1987 års världsmästare i maratonlöpning Douglas Wakiihuri från Kenya den mest kända deltagaren. Han har sprungit Lidingöloppets tremil en gång tidigare - 1989 - och noterade då en klar seger.
Wakiihuri är dock knappast lika stark som i slutet av 80-talet. Han får svårt att besegra fjolårsvinnaren Isaac Chembo från Kenya och troligen också årets Stockholm Marathon-vinnare Martin Ojuku från Kenya.
På herrsidan saknas större delen av svenska eliten. Nu är Patrik Hallén från Enhörna och Andreas Carlborg från Spårvägen de mest meriterade hemmalöparna.