Sarah har fått upp farten igen

Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) gjorde sitt bästa lopp sedan den besvärliga hälseneskadan förra sommaren när hon på söndagen kom på sjätte plats i Dam tot Damloop som är ett av höstsäsongens viktigaste landsvägslopp i Holland. På den 16,1 km långa banan (10 engelska miles) noterade Sarah 53.05. Hon var därmed näst bästa europeiska löpare. Lonah Salpeter från Israel, som vann 10 000 meter vid EM i somras, var snabbaste löparen i damklassen med 50.44.

Med sitt nya personbästa på 53.05 ligger Sarah nu på nionde plats på årets världsbästalista på 10 miles.

10 miles är en ovanlig tävlingssträcka på det europeiska fastlandet, men vanligare i länder som Storbritannien, USA och Australien där man mäter avstånd i miles och inte i kilometer. Det var länge sedan en svensk löpare långt in på säsongen låg bland de tio främsta på världsbästalistan på någon distans.

Sarah öppnade söndagens lopp tufft, men tappade något på slutet. Här är hennes mellantider:
16.16 vid 5 km, 32.39 vid 10 km och 49.26 vid km.
Under slutet av loppet hamnade Sarah ensam. Hon tror själv att sluttiden blivit bättre om hon varit pressad under avslutningen av loppet.

– Jag är mycket nöjd med min debut i Dam tot Damloop.
– Det är positivt att jag inte kände av loppet dagen efter utan jag har kunnat träna normalt, förklarar Sarah som närmast siktar in sig på terräng-SM som avgörs i på Öland i slutet av oktober. Går det bra där vill Sarah gärna springa terräng-EM som avgörs i Nederländerna, där Sarah numer bor, i början av december.

Efter starka lopp den senaste månaden känner Sarah sig nu så stark och i så bra form att hon planerar att testa halv maraton vinter. För ett år sedan gjorde Sarah en mycket imponerande debut på halvmaran (21,1 km) när hon i New York noterade svenskt rekord med 1.09.58.