Shemveta och Söderströmfavoriter i halvmaraton-SM

Alfred Shemweta från Flemingsberg och Marie Söderström-Lundberg från Hässelby är favoriter i herr- respektive damklassen när SM i halv maraton (21 098 meter) avgörs i Örebro på lördagen.

Båda har visat stark form den senaste tiden. Shemweta segrade överlägset i Stockholmsloppet (halv maraton) i lördags. Marie Söderström var minst lika överlägsen i Tjejmilen helgen dessförinnan. Båda vann för en dryg månad sedan SM-guld på 10 000 meter, men ingen av dem har tidigare vunnit SM i halv maraton.
Årets SM-tävling är avslagen. Flera av de bästa svenska löparna saknas, bland dem fjolårsmästarna Åke "Biten" Eriksson och Ingmarie Nilsson samt årets svenska mästare i maratonlöpning Anders Szalkai och Jennie Åkerberg.
Ett problem för halvmaraton-SM är att tävlingen under senare år flyttats från sommaren till hösten och sedan till våren och därefter tillbaka till hösten. Tävlingen har därför aldrig fått någon naturlig plats i tävlingsprogrammet.
Ett annat problem är att loppet i år kolliderar med Berlin Marathon som avgörs nästa helg. Några av de bästa kvinnliga löparna föredrar Berlin före halvmaraton-SM.
Marie Söderströms svåraste konkurrenter i damklassen är klubbkamraterna Midde Hamrin och Magdalena Thorsell samt Linda Ström från Wedevåg. I herrklassen får Alfred Shemweta främst motstånd av Bjarne Thysell, Ärla, Mustafa Mohammed, Hälle, och Simon Gutierrez, Hässelby.
SM avgörs på en flack men kurvig bana. Start och mål vid Idrottshuset i Örebro. SM-tävlingen startar kl 13.30.