Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Shemweta 42:a i VM-halvmaran

Alfred Shemweta satsade hårt i sin VM-debut. Flemingsbergs-löparen låg med i tätklungan i drygt en halvmil, men föll sedan tillbaka och slutade på 42:a plats med 1.03.20 när VM i halv maraton avgjordes i Uster utanför Zürich.

Det var en fullt godkänd insats, speciellt med tanke på att Shemweta troligen var den ende i VM-loppet som på söndagen genomförde sin tredje halvmara på 22 dagar.
Paul Koech från Kenya vann herrklassen. Koech, som håller världsklass på både 5000 m och 10000 meter, var loppets klart snabbaste deltagare. När han ökade tempot efter 10 km var det inte någon som orkade följa med.
Paul Koech norade 1.00.01 och var därmed nära att bli den femte löparen genom tiderna att underskrida 60 minuter på halv maraton (21 098 meter).
Ronaldo da Costa från Brasilien blev tolfte man. En imponerande insats med tanke på att han för bara en vecka sedan noterade världsrekord i maraton. Normalt avstår topplöparna från att tävla de närmaste veckorna efter en krävande mara.
Carsten Jörgensen från Danmark var bäste nordiske löpare i herrklassen med 1.01.55 vilket räckte till 17:e plats. Jörgensen visade därmed att han har den styrka som krävs för att försvara sin titel när terräng-EM avgörs i mitten av december.
Den lovande finländske 10000-meterslöparen Samuli Vasala kroknade rejält på slutet och fick nöja sig med 114:e plats av 135 fullföljande på 1.08.43.

Damklassen blev en duell mellan fjolårsvinnaren Tegla Loroupe från Kenya och 1994 års VM-etta på halv maraton Elana Meyer från Sydafrika. De två låg sida vid sida under loppets andra halva. I en liten backe två kilometer från mål skaffade Loruope sig en ledning på c:a 25 meter, ett försprång som hon sedan höll in i mål.
Loroupe, som i år noterat ett omdiskuterat världsrekord på maraton med hjälp av manliga harar, klockades för 1.08.29 och var därmed tre sekunder före 1992 års OS-tvåa på 10000 meter.
Annemari Sandell svarade för en övertygande insats i sin VM-debut på halv maraton. Den 21-åriga finländskan klarade en femteplacering med 1.10.04. Om en vecka hoppas hon ta sin fjärde seger i Lidingöloppet.
Annemette Jensen från Danmark blev näst bästa nordiska löpare med 1.13.47 på 36:e plats av 93 fullföljande.
Det kan noteras att den tid som Marie Söderström-Lundberg hade när hon vann SM i halv maraton för två veckor sedan (1.12.50) hade räckt till 33:e plats. Den svenska VM-kvaltiden var 1.12.50.