Shemweta tippar Gebreselassie i VM i halvmarathon

Vem vinner männens lopp i halvmaraton-VM.
- Haile Gebrselassie, säger den ensamme svenske representanten Alfred Shemweta som dock får stöd av en samlad expertis när det gäller segraren i söndagens mästerskap i engelska Bristol.

Haile Gebrselassie, historiens bästa 10000 meterslöpare med 15 världsrekord, guld i två OS och fyra VM, är allas favorit till segern när VM i halv marathon (21 098 meter avgörs för tionde gången.
Den 28-årige etiopiern tog brons i VM i Edmonton, fortfarande inte helt återställd efter en hälseneoperation. Men det är också så att Gebrselassie nu satsar på en karriär som landsvägslöpare och det är bara frågan om när han gör sin allvarliga tävlingsdebut som maratonlöpare.
På halvmarathon vann Gebrselassie de etiopiska mästerskapen i Addis Ababa, i slutet av augusti på 1.04.47. Den etiopiska huvudstaden ligger på 2440 meters höjd och tiden motsvararar neråd 1.01 på havsnivå.
Den flacka banan i Bristol är som gjord för rekord.
- Gebrselassie brukar ju aldrig vilja dra själv, men om någon sätter upp farten har han kapaciteten att hänga med. Och när det är 500 meter kvar så sticker han ifrån alla, säger Alfred Shemweta som tror på en segrartid under timmen.
På halvmarathon, liksom i marathon, noteras inga officiella rekord, men det som brukar anses vara världens bästa halvmaratontid är Paul Tergats 59.17 i Milano 1998. Tergat som är regerande mästare i halvmarathon springer inte i Bristol, utan springer istället Chicago marathon.
Sydafrikanen Hendrick Ramala, portugisen Antonio Pinto är några av dem som kan utmana Gebreselassie om segern förutom en mängd kenyaner, etiopier och marockaner. Khalid Skah, den gamle storlöparen är för övrigt tillbaka i hetluften igen.

Vad kan då ensamme svenske representanten Alfred Shemweta göra?
- Årsbästa åtminstone. Jag tycker att formen är på uppåtgående och på den flacka banan bör jag kunna pressa tiden från Sankt Eriksloppet, säger Alfred Shemweta som blev svensk mästare på tiden 1.04.29.
Kanske kan också förbättra sin placering från 1998 då Shemweta blev 42:a på
1.03.20 när VM i halv maraton avgjordes i Uster utanför Zürich.

Resultat och startlistor på officiella hemsidan http://www.ukathletics.org

Fotnot: Sveriges kvinnliga representant Marie Söderström-Lundberg har lämnat återbud.