Shorter: Cierpinski var dopad!Ståhl: Historien är redan skriven

1976 tog han OS-guldmedaljen framför amerikanen Frank Shorter.
1983 snodde han Kjell-Erik Ståhls medalj vid VM i Helsingfors.
- Waldemar Cierpinski var dopad, det har jag bevis på. Ge mig mitt OS-guld, dundrar amerikanen Frank Shorter som är beredd att processa om guldet.
Kjell-Erik Ståhl har noterat Shorters attack mot Cierpinski men väljer själv att respektera resultatet i VM 1983.

- Det är fruktansvärt svårt att ta ställning till Shorters kampanj mot Cierpinski. Det är inte lätt att ta upp sådana här saker så långt efteråt.
- Historien är redan skriven. En dopingfällning måste ske i närtid. Även om Shorter får fram bevis för att Cierpinski var dopad 1976 verkar det osannolikt att Internationella Olympiska Kommittéen skulle göra om resultatlistan, säger Kjell-Erik Ståhl.
Men amerikanen Frank Shorter har varit så ihärdig att han lyckats få USAs olympiska kommitté att titta på fallet Cierpinski och föra det vidare till diskussion med Internationella Olympiska Kommittén.
Waldemar Cierpinski var en del av det "östtyska idrottsundret". Under 1970-talet och början på 80-talet vann DDR mängder av framgångar. Speciellt i simning och friidrott gjorde de östtyska idrottarna häpnandsväckande resultat och dopingmisstankarna fanns alltid.
Muren föll för tio år sedan men först för knappa två år sedan öppnades arkiv i Leipzig som berättade om en omfattande dopning av idrottsmän. På listan av idrottsmän finns Waldemar Cierpinski hävdar Frank Shorter som även menar att Cierpinski arbetade för den ökända östtyska hemliga polisen, Stasi.
- Jag vet inte vad det finns i arkiven och hur de ska värderas, kommenterar Kjell-Erik Ståhl. Det är möjligt att Cierpinski kan ha varit dopad 1976, men jag tror knappast att han var det vid VM i Helsingförs 1983. Då hade dopingtesterna kommit igång. Jag som blev fyra blev testad, så jag antar att även Cierpinski blev testad 1983.
Waldemar Cierpinski själv nekar till dopinganklagelserna. Han är fortfarande en stor idrottshjälte i Tyskland och har en kedja av sportaffärer. Hans seger i Montreal 1976 var sensationell. Den då 26-årige tysken kom från ingenstans och vann på stortiden 2.09.55 efter att ha sprungit ifrån Frank Shorter med nästan en minut på den sista milen.
- Jag misstänkte redan då att han var dopad, säger nu Frank Shorter.
- Cierpinski var ju gammal banlöpare och hade en fruktansvärt bra spurt, säger Kjell-Erik Ståhl och berättar om sitt livs bästa lopp, VM i Helsingfors 1983:
- Vid 800 meter kvar hade jag en lucka på sju- åtta meter till Cierpinski. Strax innan stadion var det kurva och en uppförsbacke. Cierpinski kom ifatt i backen och jag höll honom bakom mig hela vägen inne på stadion tills det var 60 meter kvar.
Trots att Kjell-Erik Ståhl missade medaljen med en sekund har han aldrig varit missnöjd med utgången av loppet. Tiden 2.10.38 är fortfarande den bästa svenska maratontiden någonsin.
Frank Shorter är en av USAs största löpare genom tiderna - och anses vara en av dem som startade joggingvågen när han 1972 vann OS-maran i München.