Sjöqvist bäste svensk i Europacupen

Fjolårets två bästa svenska löpare Marie Söderström Lundberg och Erik Sjöqvist var båda nöjda efter att ha gjort sin första tävling för 2003.
För Sjöqvist var säsongdebuten överraskande stark. Fjolårets EM-finalist på 5000 meter kom på en meriternade 13:e plats när Europacpen i terränglöping på söndagen avgjordes i Jaen i sydöstra Spanien.

- Det här är det beästa terrängloppet jag gjort någonting, betygsatte Erik.
På fredagen snöade det i Jaen för första gången på 18 år. Det gjorde banan lerig och tungsprungen även om det var 17 gradet och strålande solsken när på söndagen.
I herrklassen, där det det handlade om nio kilometer, låg Erik Sjöqvist på 18-20:e plats under större delen av loppet. På det sista 2,2 kilometer långa varvet avancerade den tuffa Enhörnalöparen från 18:e till 13:e plats.
Detta starka lopp borde kvalificera Erik Sjöqvist för terräng-VM i mitten av mars.
- Visst var jag trött på slutet men jag orkade ändå hålla tempot, konstaterade Erik.
- Jag känner mig stark. I höstas tog jag det litet lugnare med träning, men sedan november har jag tränat för fullt och det har fungerat mycket bra.

Marie Södderström Lundberg inledde inte träningen inför 2003 förrän vid nyår. Hon är därför en bit ifrån formen.
- Det kändes bra att springa idag, så jag är nöjd även om det märks att jag saknar tävlingstempo, sade Marie, som kom på 22:a plats i damklassen.

Europacupen är en lagtävling för klubblag. På damsidan slutade Hässelby på sjätteplats efter starka lopp av Linda Ström (24:a) och Camilla Benjaminsson (25:a).
Enhörna blev sjunde lag i herrklassen, Här gjorde Kristian Algers, som tidigare tävlade för Kvarnsveden, en lovande debut för sin nya klubb genom att bli 33:e man.