Sjunde gången gillt för Claes i terräng-NM

Efter fem silver och ett brons blev det äntligen guld för Claes Nyberg när terräng-NM avgjordes i danska Ejby på söndagen. Erik Sjöqvist blev tvåa, Henrik Skoog trea och Erik Petersson sjua i vad som var Sveriges bästa insats någonsin på herrsidan i de här sammanhangen.

Årets terräng-NM avgjordes i Ejby, 35 km väster om Odense på ön Fyn. Herrseniorerna löpte 9,5 km fördelade på ett 2 km-varv följt av tre varv på en 2,5 km-slinga och underlaget bestod nästan utseslutande av gräs. Ett kraftigt regn fyra dagar före tävlingen gjorde dock underlaget lerigt och tungsprunget vilket kom att passa terrängspecialisten Claes Nyberg som handen i handsken.

Claes, Erik Sjöqvist och dansken Walter Steen tog kommandot från start men på andra varvet gick Claes loss och drygade sedan ut ledningen undan för undan så att han till slut var 20 sekunder före Erik imål. Henrik Skoog avancerad ordentligt på slutvarvet och fullbordade den svenska trippeln sex sekunder bakom Sjöqvist. Erik Peterssons sjundeplats innebar att det blev en överlägsen svensk lagseger före Danmark.

33-årige Claes Nybergs bästa merit är EM-silvret i terräng från 1997 och han har också gjort flera bra insatser på terräng-VM. I terräng-SM-sammanhang har han bland annat sju raka guld på korta banan (1996–2002). När det gäller terräng-NM så har han deltagit i samtliga utom ett sedan starten 1997 och radat upp fem silver där det genomsnittliga avståndet till vinnaren varit 3,2 sekunder. Nu när han äntligen fick till det var segermarginalen 20 sekunder och ordet ”Äntligen!” var något den mycket glade Göta-löparen upprepade flera gånger efter loppet!

På damsidan blev det tredubbelt Norge där Susanne Wigene var två sekunder före Kirsten Otterbu i mål. Bästa svenska blev Lena Gavelin som blev sjua och med det var 21 sekunder bakom Wigene på den 4,6 km långa banan. Hanna Karlsson var ikapp Lena med ett varv kvar men fick till slut ge sig med elva sekunder. Catharina Asph kom på tolfte plats och fullbordade det svenska laget som tog silver bakom Danmark.

Banan, där bland annat 2003 års danska mästerskap genomfördes, var mestadels flack men hade en 20-talet meter hög klack ca 400 m in på varvet. Jobbigaste partiet var dock en ca 300 m lång, svagt lutande backe.

Om en dryg vecka – tisdagen den 23 november – tävlar Sveriges herrar i marathonstafett i japanska Chiba och samtliga fem svenskar som var med nu på terräng-NM plus Mustafa Mohamed gör resan dit. Därefter väntar terräng-EM i tyska Heringsdorf den 12 december och mycket talar för att samma sextett representerar Sverige där.