Skandalen i Strängnäs

Loppet heter Strängnäs Två Broar. Halvmaran som avgjordes på lördagen kommer deltagarna sent att glömma.
För när löparna efter tre kilometer kom till Tosteröbron, började bommarna fällas, varningsklockorna ringde, och de röda stoppljusen blinkade för broöppning.

Ledaren Bjarne Thysell, Ärla IF, hann precis under bommen och de närmaste förföljarna Johnny Petrén och Ulf Olsson, Hässelby, kröp under bommen.
Fyran i loppet, Peter Koskenkorva, som bor i Strängnäs förstod direkt vad det var frågan om.
- Jag trodde ju inte att det var sant när man hörde klockorna för broöppning, men jag såg att jag nog ändå skulle hinna över och kröp också under bommen, sprang fram på körbanan som hade börjat svänga.
- Det blev riktigt otäckt. Jag fick lägga på en jättespurt och lyckades precis komma fram och kunde hoppa den där metern för att komma över till andra sidan. Två sekunder till och jag hade hamnat i vattnet.
Kvar vid bommarna blev Marie Söderström Lundberg stående. Sedan kom successivt det övriga fältet - som helt enkelt fick vänta tills dess att bron stängts och bommarna fällts upp innan man kunde fortsätta.
- Det var många tankar som hann fara genom huvudet medan vi väntade, berättar Marie. Först tänkte jag vända, men sedan så tänkte jag att det ändå kunde bli ett bra träningspass.
En handfull löpare valde att bryta efter broöppningsintermezzot. Marie Söderström visade dock strålande form och sprang i mål på 1.16.40, årets snabbaste svenska tid på halvmaran - trots broöppningen som tog närmare fem minuter.
I herrklassen var Bjarne Thysell aldrig hotad i täten. Han vann på 1.09.20, en tid som avspeglar de tuffa yttre förhållandena med regn och hård vind. Johnny Petrén var våra på 1.09.55 och Ulf Ohlsson trea på 1.11.09, medan brohopparen Peter Koskenkorva i sin comeback efter hälseneoperation fick 1.11.56.
Femte löpare i mål - och alltså snabbast av dem som blev stående vid bron var Marie Söderström.
Tosteröbron öppnas normalt en gång i halvtimmen. Öppningen görs av en brovaktare från Stallarholmsbron som bevakar trafiken via tv-monitorer.
- Är det något som blivit fel? Är tjänsgörande brovaktares första kommentar när Marathon.se söker ansvarig brovaktare. Sedan vill han inte ytterligare kommentera vad som har hänt.
För tävlingsledningen för Strängnäs Två Broar är det inträffade tyvärr en upprepning på vad som hände för 14 år sedan då löparna råkade ut för exakt samma situation.