Skön Vår Ruset-premiär i Malmö

Det var strålande försommarväder när 2007 års Vår Ruset hade premiär i Malmö på onsdagskvällen. 9 400 kvinnor och tjejer i alla åldrar – ett par hundra fler än i fjol – var anmälda till detta lopp som avgörs på en vacker bana genom Pildammsparken i centrala Malmö.

Malmö är en av de sex städer som fanns med när Vår Ruset avgjordes för första gången 1989. De sex loppen samlade då totalt 14 411 deltagare. Sedan har intresset ökat stadigt. I år genomförs Vår Ruset i 17 städer. Nära 150 000 kvinnor är anmälda. Vår Ruset är därmed Europas största löparserie.

Starten för den 19:e upplagan av Vår Ruset kunde inte ha varit bättre; sommarvärme, blå himmel och lätta vindar.
– Det bästa väder vi någonsin haft, konstaterade Lasse Jonsson som varit tävlingsledare för Vår Ruset i Malmö varje år sedan premiären 1989.

Juli Prasz från Danmark var snabbast runt den flacka, lättlöpta banan. Hon nådde målet utanför Malmö Stadion efter 17.59.
Vår Ruset är dock inte en tävling av normalt slag där det är viktigt att springa snabbast och komma först. Här finns till exempel inte någon officiell tidtagning utan alla kontrollerar själva sin tid på de digitala klockor som finns vid målet.

Var och en tävlar endast mot sig själv. Vår Ruset handlar främst om motion och hälsa, visar en undersökning som tidningen Må Bra gjort. Läs mer om Vår Ruset-undersökningen via länk nedan!

Karin Höckert från Limhamn utanför Malmö var en av dem som kände sig som en vinnare när hon passerade mållinjen efter c:a 30 minuter.
– Det gick mycket bättre än vad jag räknat med, kommenterade hon.
– Min mamma har sprungit Vår Ruset tidigare. Hon övertalade mig att ställa upp, så jag tog med mig en kompis och sprang.
– Tidigare har jag spelat tennis och golf, men just nu håller jag inte på med någon idrott.
– Det här gav verkligen mersmak. Det blir nog fler löpartävlingar framöver.
Vår Ruset är ett evenemang som inte bara handlar om att springa, jogga eller promenera fem kilometer. Före och efter loppet kan deltagarna besöka Coop Café. Efter målgång bjuds alla som anmält sig i en grupp – sex deltagare – på picknick. Cirka 90 procent av deltagarna ingår i en Vår Ruset-grupp.

Vår Ruset fortsätter med ett lopp i Halmstad och avslutas sedan i Visby den 14 juni. Under maj och juni avgörs 18 lopp i 17 städer från Luleå i norr till Malmö i söder. I Stockholm genomförs två Vår Ruset-lopp.

Här är årets återstående program:

Torsdag 3 maj: Halmstad
Måndag 7 maj: Växjö
Tisdag 8 maj: Göteborg
Onsdag 9 maj: Vänersborg
Torsdag 10 maj: Jönköping
Tisdag 15 maj: Norrköping
Måndag 21 maj: Karlstad
Tisdag 22 maj: Örebro
Onsdag 23 maj: Västerås
Torsdag 24 maj: Gävle
Måndag 28 maj: Luleå
Tisdag 29 maj: Umeå
Onsdag 30 maj: Sundsvall
Torsdag 31 maj: Uppsala
Måndag 4 juni: Stockholm dag 1
Tisdag 5 juni: Stockholm dag 2
Torsdag 14 juni: Visby