SM-försvararen bröt – slängde sig i sjön

Titelförsvaren på SM 100 km, André Rangelind, slängde sig i Öresund efter drygt 55 kilometers löpning, medan Linus Wirén fortsatte vidare till sin första SM-titel.

Efter drygt fem mil fick titelförsvararen André Rangelind, IF Göta, nog och kastade sig i sjön. En helt oväntad upplösning av duellen med Linus Wirén, Hälle IF, på SM 100 km som avjordes på torsdagen i Helsingborg.
– Jag funderade på vart han tagit vägen, men så får jag se att André hoppat i sjön och badar, berättar Linus Wirén som nu fick sitt första SM-guld och revansch för fjolårets SM.

– Förra året var jag för optimistisk och ledde första sex milen och sedan kom André om och vann. Nu var jag lite coolare och vi var faktist en klunga första delen av loppet med André, Erik Wickström och några till, säger Linus Wirén.

100 kilometer har sedan 2011 SM-status och är friidrottens bidrag till SM-veckan som i år avgörs i Helsingborg. På den flacka 5 km långa varvbanan längs havet gick det undan i täten. Tätklungan passerade maraton under tre timmar och hade 3.28.43 på 50 km. 
– Sju timmar är den indikativa gräns som friidrottsförbundet satt upp för att få springa VM – och det var ett av målen med loppet som jag hade innan säsongen startade men så var jag skadad i våras och skruvade ner målsättningen men hoppades ändå kunna utmana om SM-tlteln, säger Linus.
Medan konkurrenterna badade eller sprang vidare på allt tröttare ben matade Linus på med milar på 41-42 minuter fram sju mil, och även om också Linus tröttnade något blev segermarginalen till tvåan Sebastian Pokorny till slut nästan en halvtimme. 
– Vi sprang en slinga nära havet, så man kunde ha koll på varandra och försöka läsa minspelet. Så det var bara att le lite extra när man mötte någon, berättar den 25-åriga boråsaren som sprang sitt första 100 km förra året.
– Jag springer alla distanser och sprang 10000 meter på 31.21 i SM förra året. Så min träning är egentligen den vanliga som långlöpare gör med tusenmetersintervaller men även kortare. Totalt springer jag kanske 13-14 mil i veckan.  

Fjolårsmästaren Andre Rangelind då? Jo, han har blivit pappa och inte kunnat träna det som behövs för att klara tio mils löpning i VM-fart.
– Nej, jag är inte så sur som det ser ut på bilden, skriver André på Instagram. 

I damklassen kunde Frida Södermark försvara sin titel från 2017 egentligen utan konkurrens. Fridas segertid 8.38.25 var nära en timme snabbare än tvåan Lotta Sjöbergs tid. Totalt fullföljde 41 av de 56 startande löparna. 

Resultat SM 100 km 2018
Män

1) Linus Wirén, Hälle IF, 7:09:48
2) Sebastian Pokorny, Uptown Runners Club, 7:38:05
3) Joacim Martinsson, Växjö Löparklubb, 7:57:35

1) Frida Södermark, Tjalve IF Norrköping, 8:38:25
2) Lotta Sjöberg, Helsingborgs SOK, 9:35:10
3) Therese Fredriksson, SOK Knallen, 9:43:56