Småmarorna lever på entusiasterna

Reima Hartikainen vann båda de svenska marorna som arrangerades i helgen. Birgitte Munch Nilsen sprang sin tionde mara på nio månader efter att ha fött sitt första barn. Utan mängdlöpare av det slaget skulle småloppen dö ut.

Öresjö Maraton och Sätermaran samlade inte fler än 81 löpare tillsammans i sina maratonklasser. Det var färre än de svenskar som tog sig utomlands samma helg för att springa de stora internationella loppen, framför allt i London och Hamburg. Trenden är entydig: det finns en kärna med entusiaster som åker land och rike runt och håller de små loppen under armarna.
Se bara på Reima Hartikainen, som vann tre lopp på en vecka, Skövde, Öresjö och Säter. Den första utav dem har han till och med grundat och varit huvudarrangör av i tre år nu och vunnit samtliga gånger! Danskan Birgitte Munch Nilsen är också ett välbekant ansikte på de svenska småmarorna. Hon vann Heleneholms Marathon för två veckor sedan och var nu tillbaka i Sverige för att springa i Lilla Edet (Öresjö). Hon har sprungit hundratalet maror sedan debuten 1996 varav tio efter att ha blivit mamma för nio månader sedan. Nästa mål är 24-timmarsloppet på Bornholm nästa helg.
På lördagens Öresjö Maraton var det bara Reima som tog sig under tre timmar. Dagen därpå kunde han dessutom springa tolv minuter snabbare i Säter! Med 2.43.55 var han också tolv minuter före närmaste konkurrent, Johan Olsson, Kvarnsveden. Fru Hartikainen var också med i båda loppen - även hon avsevärt snabba i det andra. Toril vann i Säter på 3.42.04. I Dalarna var det några veteraner som imponerade, allra främst 64-årige Hugo Liss, ännu en outslitig maratonlöpare, som vann 60-årsklassen på 3.27.17. Men allt som allt var det alltså bara två män på två maror som underskred tre timmar. Annat var det när Hugo sprang på 80-talet. Då räckte hans 2.31.45 knappt till en plats bland de hundra första på Stockholm Marathon.

Toppresultat Öresjö Maraton
1. Reima Hartikainen, Skövde, 2.56.03
2. Torbjörn Sahl, Solvikingarna, 3.02.27
3. Per Carlsson, Mariestad, 3.16.18
(Ingen kvinna under 3:45)
Toppresultat Sätermaran
Män
1. Reima Hartikainen, Skövde, 2.43.55
2. Johan Olsson, Kvarnsveden, 2.56.25
3. Patrik Norberg, A4, 3.18.21
Kvinnor (samtliga)
1. Torill Hartikainen, Skövde, 3.42.04
2. Anita Wästling, Idkeberget, 3.43.00