Snabba miltider i Karlstad trots regn

På lördagen genomfördes Karlstad Stadslopp och det blev norska segrar i både herr- och damklassen genom Henrik Sandstad, 29.29, och Fride Vullum, 34.14.

Loppet genomfördes i mycket blöta förhållanden med ihållande regn och bara tolv graders värme. Den tidigare tvåan i Stadsloppet, Augustus Mbusya från Kenya, och norrmannen Henrik Sandstad tillhörde förhandsfavoriterna och det var också de som gjorde upp om segern. De låg lika när de kom in på det 200 m långa upploppet i Sundstatjärn i centrala Karlstad och Henrik kunde på slutet gå ifrån till en fyra sekunder stor seger på 29.29.
Trean i loppet, kenyanen Martin Marindi var distanserad med 46 sekunder och på fjärde plats kom bäste svensk – Martin Kjäll-Ohlsson – som bor i Norge och tävlar för SK Vidar.
Att Henrik Sandstad är i bra form visade han på 10 000 m bana i Nordic Challenge i Göteborg förra helgen då han blev tvåa på 29.18 vilket var personligt rekord med 40 sekunder.

Susanna Damm bästa svenska
I det kvinnliga loppet var Sandstads klubbkamrat Fride Vullum överlägsen. Segertiden 34.14 innebar att hon var en knapp minut före tvåan Susanna Damm från Flemingsberg. Susanna sprang nu över minuten snabbare jämfört med förra helgen då det handlade om 10 000 m bana.
Banan är kontrollmätt av förbundsbanmätare och är dessutom väldigt flack. Det är i princip bara två små stigningar när man korsar Klarälven vid två tillfällen.
– Vi har medvetet försökt skapa en snabb bana för att locka hit eliten. Att springa ett millopp veckan före Stockholm Marathon tror vi kan fungera som en bra uppladdning, förklarar Stefan Olsson i arrangerande IF Göta.

"En mil i din egen stil"
IF Göta marknadsför loppet som ”En mil i din egen stil” och till årets tävling var 2600 löpare anmälda. De senaste åren har siffran legat på runt 3000. Antalet fullföljande var nu 2115. Räknar man in Miniloppet för barn och ungdomar, som genomfördes på fredagen, och inlineloppet så är antalet anmälda 4500.
Tävlingen hade premiär 1980 och arrangerades nu för 26:e gången. Fram till 2000 hette den Göta-joggen men döptes sedan om till Karlstad Stadslopp. För första gången var målgången inte förlagd till Tingvalla IP utan tävlingsområdet var istället flyttat till grönområdet Sundstatjärn i centrala Karlstad.