Solen värmer svenska löpare i Portugal

Fina träningsförhållanden på Scandinavian Training Camp

Snö, kyla och istappar är ett minne blott för de 85 löpare som befinner sig på Springtimes träningsläger i Monte Gordo. När den fjärde träningsveckan inleddes rådde nämligen rena högsommarvädret med sol och 25 plusgrader.
- Underbart, sa Ulrika Johansson från Rånäs 4H. Vilken skön känsla att få dra på sig kortbyxorna igen och springa utomhus.
Det är andra året som Scandinavian Training Camp arrangeras i Portugal. Många av deltagarna var med även i fjol.
- Det har blivit en tradition för mig, sa Birgitta Jarring. Jag längtade verkligen att få åka hit igen. Och träna och träffa gamla och nya vänner. I år var det extra skönt att åka iväg efter den kalla och snöiga vintern.

Löpning dominerar på schemat. Men det finns också stavgång, jympa och yoga att välja på. Bland mycket annat.
- Vill man träna i sol och värme och umgås med likasinnade är detta perfekt, sa träningsledaren Helene Willix, som är inne på sin fjärde träningsvecka. Dessutom bor vi mycket bra och äter gott.
En annan ledare, maratonstjärnan Alfred Shemweta, håller med.
- Alla är verkligen duktiga som är här. Det bästa är att alla kan vara med, oavsett ålder, kön och förutsättningar.

Ultralöparen Rune Larsson bjöd häromdagen på en inspirerande och underhållande föreläsning. Mental träning var ämnet. Många fick sig en tankeställare av Rune som vet hur man tänjer på gränserna. Och hur viktigt det är med en positiv inställning. En inställning som deltagarna kommer att få visa prov på redan på måndagen då en av veckans höjdpunkter står på programmet: Långpasset! I år bussas löparna ut till ett naturskönt bergsområde med gröna kullar och gula apelsinlundar. 23 kilometer väntar. I sol, värme och med magnifika utsiktsplatser. Vad mer kan man önska sig som löpare så här års?