Sportlovstider - testa utmanande intervaller på skidor

Ska du och familjen till tillbringa sportlovet i fjällen? Är det utförsåkning som gäller? Försök ändå att få till några pass med längdskidorna. Att åka längdskidor är superbra för löpare. På ett mycket skonsamt sätt tränar du både syreupptagningsförmåga och styrka i bål, axlar, armar, rygg, rumpa – ja i hela kroppen.

Klarblå himmel, solen som faktiskt börjar värma lite och snön som gnistrar vit och vacker. Hur underbart är det inte att ge sig ut på en skidtur. Att köra distans med långa lugna pass är riktigt bra träning och skönt meditativt. Men många av oss längtar efter tuffa intervaller. Har du inte haft tillgång till ett löppand så har den här vintern inte varit perfekt för intervaller. Att springa snabba intervaller i snö eller på is känns för de flesta inte så lockande. Därför får du här tips på några härligt utmanande intervallpass på skidor. Hjärtat får jobba hårdare, musklerna likaså, och kör du riktigt hårt lär du få känna på mjölksyra.

Backintervaller

• Har du en runda du brukar köra med en fin, inte för brant. Stanna där ett tag och kör backen 10 gånger. Där kommer pulsen att stiga fort utan att du behöver köra på i högt tempo. Låt backintervallerna vara ganska korta intervaller allt från 30 till 90 sekunder med några minuters vila mellan.

• Hitta en lagom runda som är lite kuperad. Här utnyttjar du terrängen och använder alla uppförsbackar som ett perfekt tillfälle att få upp pulsen. Kör lugn distansfart på din runda – när backen kommer öser du på för fullt uppför, och sedan glider du lugnt och försiktigt ner. Backarna ska helst inte vara riktigt branta då du kanske inte får fäste utan måste saxa uppför. Lagom lutning är bäst.

Sprintintervaller

Det är kul med korta ryck i maxfart. Här kan du gärna staka.  Kör 2x60 sekunder, vila 20 sekunder mellan intervallerna. Upprepa  6-10 gånger med två minuts vila mellan varje set. Glöm inte att du måste värma upp cirka 10 minuter innan intervallerna. Du mår också bra av lugn nedvarvning 5-10 minuter. Vill du få upp pulsen ytterligare - kör dina korta intervaller i motlut – då får du garanterat upp pulsen rejält.

Långa intervaller

Staka eller diagonala – det väljer du själv. Här ska du köra fort men inte i maxfart – tänk tröskeltempo. Kör 7 minuter, ståvila 3 minuter (eller riktigt lugn åkning om du är rädd att bli kall). Upprepa 3 - 4 gånger så har du fått ett riktigt bra konditionshöjande pass.

Njut av vintern - snart kommer våren. Vi lovar!