Spring för livet i STHLM Apocalypse

Ser du någon som är blek med tom blick, som ser ut att vara mer död än levande – fly! I nya STHLM Apocalypse gäller det att springa för livet och rädda sig till frizonen. Ett annorlunda och spännande äventyr lördagen 19 oktober, i finalen av 2019 års STHLM Challenge.

– Det här kommer att bli något helt annorlunda – det gäller verkligen att springa för att ta sig förbi hinder och hålögda zombies, säger Fredrik Sjöberg som är evenemangschef på arrangerande Marathongruppen.
I veckan öppnade anmälan till STHLM Apocalypse. Evenemangsområde och bana hålls hemligt ett tag till. Deltagaren ska vara beredd på att klara i alla fall 8-10kilometer.
– Men det lär inte bli jämn fart. Om jag får gissa kommer det att bli mycket mjölksyra, som ett intervallpass, säger Fredrik Sjöberg.

Scenariet och bakgrunden för STHLM Apocalypse är att ett virus har förvandlat Stockholms invånare till zombies. De sista tappra (deltagarna) har alla samlats i en karantänzon (starten). Men härifrån är det var man och kvinna för sig själv. För att överleva måste alla ta sig genom ett område med smittade varelser till den säkra frizonen (målet).

STHLM Apocalypse avslutar 2019 års upplaga av STHLM Challenge. Det är tredje året som löparserien genomförs: 

  • I maj är det traillöpning i STHLM Trail Run,
  • i juni en mil asfalt i STHLM 10,
  • i augusti upplevelseloppet STHLM Urban Trail.

Det avslutande loppet i serien är nytt varje år. Fram till den här veckan har det bara kallats STHLM X. 
– Det är både fantastiskt roligt men också utmanande att hitta nya löparupplevelser, men det är ju vi själva som satt ribban… säger Fredrik Sjöberg som nu ska matcha förväntningarna efter STHLM X-loppen STHLM Above/Below (2017) och STHLM Xploration Run (2018).

Löparevenemang med Zombie-tema har förekommit tidigare i Sverige. Redan 2012 jagade zombies löpare i Jönköping i loppet Spring för livet. I Örebro har Zombie Escape ordnats de senaste åren. I Stockholm blev det ett lyckat möte 2010 när the paraden The Zombies walk korsade Stockholm Marathon-banan. 

En app och en bok att preppa sig med 

Träningsappar med zoombie-tema har gjort succé de senaste åren. Mest känd är Zombies, Run! som fortfarande ligger på topplistorna när det gäller de mest nedladdade träningsapparna. Redan 2011 fick Adrian Hon idéen att göra något som skulle göra löprundorna mer spännande. Tillsammans med brittiska sci-fi författaren Naomi Alderman skapade han spelet/träningsappen som har passerat en miljon registrerade användare. 
Appen har prisats för sitt välskrivna manus och numera finns även Zombies, Run! som bok med råd hur man kan hålla sig i form för att överleva en Zombie-attack. 

En app och en bok att preppa sig med inför den stora apokalypsen lördagen 19 oktober.