Spring på motorvägen för första och sista gången

Loppet över Öresundsbron nästa år ser ut att bli en deltagarmässig succé. Arboga OK hakar på idéen och lägger alla andra arrangemang åt sidan för att år 2000 koncentrera arbetet på Europavägsloppet Örebro-Arboga 16 september 2000. En halvmara på motorvägssträckan som ska knyta ihop Örebro med Arboga.

- Redan förra året skrev vi kontrakt med Vägverket om att få arrangera ett lopp på den nya vägsträckan innan den nya motorvägen invigs för trafik, förklarar Jan Grann, ordförande i Arboga Orienteringsklubb.
Broloppet 12 juni 2000 över Öresundsbron som enligt svenska arrangören MAI har 58000 föranmälda löpare är förebilden för loppet på E18/20. Sträckan kommer att först och främst att vara halv maraton, 21 098 meter och man kommer även att ha en inlineklass.
Deltagarna kommer att bussas ut till starten som kommer att vara ungefär halvägs mellan städerna och loppet kommer sedan att ha målgång i Arboga.
- Vi hoppas på att kunna få 1000 och max 2000 deltagare, säger Jan Grann som också avslöjar att den diskuterade anmälningsavgiften kommer att ligga på cirka 180 kronor.
Europavägsloppet fyller också ett hål i tävlingskalendern eftersom Almby IK i år lade ner Örebro City Marathon där halvmaratonloppet var den största klassen.
- Men det blir första och sista gången på den vägsträckan, säger Jan Grann. Sedan får vi den motorväg som vi så länge behövt.