Springa banan bästa sättetfira svensk maratonlöpning, 100 år

På fredagen, den 13 augusti, är det stor högtidsdag för svensk maratonlöpning.
Svensk maratonlöpning fyller 100 år. Bästa sättet att fira 100-åringen är att springa banan där det första maratonloppet avgjordes, från Södertälje till Stockholm.

Svenska marathonsällskapet som väl måste räknas som en av de närmaste anhöriga ordnar en jubileumsträning på fredag med start klockan 17.15 på Södertäljebron.
- Alla som är intresserade är välkomna. Vi kommer att springa tillsammans i femminuters tempo och vill man inte springa hela sträckan kan man hoppa på efter vägen, säger marathonsällskapets ordförande Mikael Hill.
Det första maratonloppet i Sverige avgjordes alltså den 13 augusti 1899. Sex deltagare kom till start och Johan Ferdinand Nyström vann på 2.54. Nyström var året efter med i OS i Paris på distansen.
- Distansen i maratonlopp då var 40,2 kilometer och sprangs på den gamla landsvägen mellan Södertälje och Stockholm, berättar Mikael Hill. Det var ett lopp som avgjordes första gånger redan 1892, men 1899 förlängde man den till maratondistansen.
Det finns inga resultatlistor kvar från loppet, inte heller några bilder. Men vägen finns ju där fortfarande slingrande som den var när den anlades 1650. En av de värsta kurvorna heter än idag Kungens kurva efter att kung Gustav V:s bil kört av någon gång under 40-talet.
- Det här är en löptur där man kommer att känna historiens vingslag, tror Mikael Hill.
- Man kan starta eller stanna vid valfria platser. Kläder kan transporteras till målet. Ingen föranmälan behövs, men skicka gärna ett e-brev till Mikael Hill om ni kommer.
Här är tidsschemat för fredag:


Till mål
Plats
17:15
33km
Södertäljebron (Norra brofästet, Turingegatan)
18:00
26km
3km väster om Salems Kyrka. (Den riktiga starten)
18:30
20km
Korsningen S:t Botvids väg och Norsborgsvägen.
19:00
15km
Kiosken vid korsningen Botkyrkaleden-Vårby allé i Masmo.
19:30
10km
Nordöstra Statoil-macken vid IKEA i Kungens Kurva.
20:00
5km
Parkeringen vid torget i Fruängen.
20:30 0km
Liljeholmshamnen straxt väster om Liljeholmsbron.