Stafesten-turnén igång

I härligt sensommarväder var det igår turnépremiär för Stafesten för UNICEF vid Stora Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm. Knappt tvåtusen femmannalag hade samlats för att tillsammans springa eller gå den fem kilometer långa banan. Onsdagens evenemang följs upp av att ett lika stort redan på torsdagen, och sedan rullar turnén vidare till ytterligare sex städer. Från Luleå i norr till Malmö i söder.

Stafesten för UNICEF hette tidigare Bellmanstafetten, men när arrangören Marathongruppen ifjol inledde ett samarbete med UNICEF bytte loppet namn och koncpetet togs ut i landet.

- Det är så roligt att se att så många lag ställer upp, och att det är så härlig stämning här. Vi på UNICEF jobbar brett med frågor som rör barns rättigheter, men i år har vi valt att fokusera vårt arbete vid Stafesten kring vatten, berättade Annika Bränning som är biträdande chef för företagsavdelningen på UNICEF Sverige.

Av anmälningsavgiften går 125 kronor per lag direkt till UNICEFs arbete. Pengar som gör stor nytta.

- Det är en mänsklig rättighet med rent vatten, men varje dag dör ändå 800 barn under fem år på grund av smut­sigt vatten, brist på toa­letter och dålig kun­skap om hygien. De 125 kronor som varje lag bidrar med räcker till exempel för att rena 30 000 liter vatten, något som direkt räddar liv, menade Annika Bränning.

Löparprofilerna Charlotte Beijer och Lisa Beskow var två av deltagarna igår.

- För mig som blev förälder för ett år sedan har verkligen ett nytt perspektiv kommit in i mitt liv. Under loppet tänkte jag flera gånger på vilken ynnest det är att ha möjligheten att göra allt för sitt barn och vilken hjälplöshet det måste vara att inte kunna göra det. På det sättet är lopp som Stafesten för UNICEF väldigt viktiga, sa Lisa Beskow direkt efter sin sträcka, som var det första tuffare passet för henne efter att hon blev förälder.

Totalt deltar ca 25 000 personer i Stafesten för UNICEF och just lagmomentet var något som Charlotte Beijer lyfte fram.

- Det är väldigt härligt att springa i ett lag och man känner verkligen att man vill göra sitt bästa för att ge sina lagkamrater så mycket energi som möjligt till deras sträckor. Att dessutom få springa för en god sak, gör evenemanget extra speciellt.

Resultat från igår och mer info om Stafesten för UNICEF finns på stafesten.se