STHLM Urban Trail lockade till lekfull löpning och selfies

Tidig söndagmorgon. 3 200 blåklädda löpare. 10 byggnader unika för Stockholm. Tre ingredienser som skapar en spännande kombo och blir till Stockholms mest annorlunda lopp. STHLM Urban Trail.

– Det är en otroligt fin bana, Strandvägen är väldigt fint. Och kul med alla blå tröjor som ringlar sig som en orm genom stan.  Byggnaderna är fantastiska och extra kul var Skansen – där fanns det mycket att göra. Åka karusell, snurra på hjul och annat kul, tyckte Anders Carlsson och Lotta Kockum.

STHLM Urban Trail är som gjort för selfies. Vid varje byggnad fanns selfie stops och en instagramtävling uppmanade löparna att ta massor med bilder
– Vi gick verkligen all in i selfietävlingen. Superkul. Och vi har tagit så många bilder längs banan, skrattar Lotta.

Första start gick redan 07.40 på morgonen i Galärparken, sedan fortsatte löparna mot Vikingaliv, Nordiska museet, Skansen (Baltic Sea Science Center), Liljevalchs, Musikaliska, Scenkonstmuseet, träningsstället SATS Stureplan, shoppinggallerian MOOD Stockholm, Armémuseet och restaurang Josefina där många av deltagarna passade på att ta ett dopp i poolen – antagligen ett av få löplopp som bjuder på bassängbad.

Nytt för i år var STHLM Urban Trail Kids – för barn mellan 7 och 13 år. Barnen startade klockan 9.00 tillsammans med sina föräldrar. Vi träffade syskonen Astrid och Gustav som tagit med sig sin pappa på äventyret.

– Det var jättekul och spännande att springa genom museerna. Vikingaliv och Liljevalchs hade jag aldrig varit på tidigare, sa Astrid, medan Gustav berättade att han varit på Liljevalchs med skolan.

– Det var lite jobbigt med alla trapporna berättade syskonen som också brukar springa Minimaran varje år. Det var överens om att Gustav Vasa inne på Nordiska museet var bäst på hela loppet.

– Jaaaaa! Svarade både Astrid och Gustav på frågan om de kommer tillbaka nästa år.

Louise Fredriksson, som är projektledare på Marathongruppen som arrangerar STHLM Urban Trail, var väldigt nöjd med dagen.

– Det är underbart att träffa alla lyriska deltagare som kommer i mål. Det värmer extra i hjärtat att se barnens glädje. Kul att nyheten STHLM Urban Trail Kids fick så pass många deltagare och blev så uppskattad. Det är också väldigt kul att arrangera ett lopp som på sätt och vis är osannolikt – att så många tusen deltagare faktiskt får tillgång till och får springa genom många av Stockholms pärlor.

Väderleksprognoserna till trots sken solen nästan hela förmiddagen. Det var först när sista löparen sprang i mål som regnet började strila. Det blev helt enkelt en riktigt bra sightseeing i Stockholm med löparskorna på.

STHLM Urban Trail är en del i STHLM Challenge. Årets serie avslutas med rysarloppet STHLM Apocalypse den 19 oktober.