Stockholm firar med Millennieloppet

En del kallar det för historiens största pseudohändelse. Millennieskiftet kommande nyårsafton firas jorden runt med allehanda spektakel. För svenska löpare finns det en rad tradionella Sylvesterlopp att välja på 31 december 1999, Stockholm kommer dessutom att få ett speciellt Millennielopp.

- Det kommer att bli ett lopp med en bana som löps i tre varv, med start, mål och varvning i Kungsträdgården, berättar Jan Magnusson i Hammarby Friidrott.
Stockholm stad satsar hårt på millenniefirandet under "Stockholm 2000. Ett evenemang som kommer att vara från 27 december 1999 till 6 januari 2000. I programförklaringen heter det att det kommer att bli "en oförglömlig folkfest byggd på traditioner, gemenskap, värme och framtidstro. Hundratals spektakulära och minnesvärda händelser kommer att genomföras.".
Millennieloppet på trettondagsafton 5 januari är alltså ett av dessa evenemang.
- Vi blev tillfrågade om vi kunde ordna loppet på nyårsdagen, men det sade vi nej till, det skulle inte funka att få fram funktionärer, men på trettondagsafton ska det nog gå, säger Jan Magnusson som just nu planerar för loppet.
Redan bestämt är att loppet ska kosta 200 kr, och distansen är föreslagen till sex kilometer och starten ska vara klockan 16. Hammarby garanterar plats för de 2000 först anmälda.
- Det blir ingen tidtagning utan det här ska vara ett festligt lopp och vi kommer att uppmana deltagarna att klä ut sig. Man kan ju se startnumrena från 1-2000 som årtal och klä ut sig efter det årtal man har på startnumret.
Banan blir spektakulär mitt inne i Stockholms city, bland annat är det planerat att man ska springa genom gallerian.
- Kan kanske vara skönt att komma inomhus ett tag, för det kan ju faktiskt bli rätt kallt i januari...
För mer information om Millennieloppet, kontakta
Jan Magnusson direkt