Musse sätter fart på halvmaran

Mustafa Mohamed hade 1.05.11 vid EM i halvmaraton i Amsterdam i juli. En tid som räckte till 21:a plats av 84 fullföljande löpare. Som bäst har Musse sprungit halvmaran på 1.02.40.

Det kommer att gå undan längst fram i Stockholm Halvmarathon på lördag. Mustafa Mohameds form är stadigt på uppåtgående. Hälle-löparen vann SM i Stockholm Marathon i juni, blev 21:a man i EM i halvmaraton i juli och vann SM på 10000 meter i augusti. Närmast är det nu Stockholm Halvmarathon som gäller.

Sedan Mustafa ”Musse” Mohamed vann SM i maraton har han jobbat med snabbare pass på bana. Att det gett resultat visade han på SM 10000 meter där han efter en rasande spurt, vann med en hundradels marginal på i sammanhanget mycket fina 29.22.
Nu är planen att med några längre lopp under hösten jobba upp maratonformen. För inriktningen är fortsatt mot maran.
Marathon.se fick en kort pratstund med Musse inför loppet.

Kul att du väljer att komma springa Stockholm Halvmarathon, vad har du för tankar inför loppet?
– Det ska bli kul att springa, jag tycker formen är bra och loppet kommer mycket bra som en upptrappning i tävlingsdistans mot en mara senare i höst.

Om vi går tillbaks till tiden efter ditt lopp i ASICS Stockholm Marathon, hur har träningen sett ut?
– Jag hade precis innan Stockholm Marathon börjat med lite banträning eftersom jag kände att jag behövde det. Farten har inte riktigt funnits där tidigare, så efter Stockholm Marathon tog jag vid igen med ett snabbare banpass i veckan på löparbana. Det tycker jag verkligen har gett resultat, jag har känt mig snabbare. Sedan har det ju inte bara varit banträning, utan jag har även fått mycket bra träning via flera 10 kilometerslopp som jag sprungit i sommar.

Kan du ta ut något av dina banpass och beskriva upplägget?
– Det har ju handlat om intervaller som varit 1 km eller kortare eller någon kombination av längre och kortare intervaller. Ett exempel på ett tufft och bra pass var 2000m-400m-1500m-400m-1000m-400m-600m intervall, där det var högre fart på alla 400 meters sträckorna.

Låter som ett tufft och bra pass, hur har det sett ut med långpass, för jag förmodar att inriktningen fortsatt är mot maraton?
- Jo, satsningen ligger mot maran, men jag tror att jag har nytta av den fart jag byggt upp under sommaren. Jag har hela tiden ändå hållit igång långpasset. Runt 1 pass i veckan på 2 timmar upp till 2 timmar och 15 minuter. Eftersom jag ofta tävlat på helgerna har flera av långpassen legat på torsdagar.

Har det varit genomgående lugn fart på dina långpass?
– Ja grundfarten är lugn, runt 4.20 min/km i snitt. (Red anm Musses tävlingsfart på maraton ligger mer än 70 sekunder snabbare per kilometer.) 
– 
Många av långpassen har jag dock avslutat på bana där jag sprungit 5-10 gånger 200 meter med 200 meters joggvila mellan. Fartmässigt klart snabbare än maratonfart, ofta har första 200 meters intervallen gått på runt 34 sekunder och sen har jag ökat på farten så de sista gått på runt 31 sekunder. Joggvilan har jag haft runt 4.30-5.00 min/km i fart.

Bra tips där till dom som vill ha riktigt fin överfart i kombination med långpasset. Hur mycket har du klarat träna i volym, med tanke på banpass och gatloppen?
– Jag har legat på runt 15-16 mil per vecka ändå, vilket är bra för mig. Men sen drog jag ner till 10-11 mil inför SM på 10000 meter.

Mustafa Mohamed vann spurtstriden vid SM på 10000 meter mot Mikael Ekvall med endast en hundradels marginal.

Ja, berätta lite om det 10000 metersloppet där du alltså vann med 1 hundradels marginal. Hade du förväntat dig den snabbhet som både du och tvåan Micke Ekvall visade?
– Ja det var en väldigt kul tävling. Det var ju faktiskt en av de bättre segrartiderna på SM och att vi kunde avsluta så bra. Två maratonlöpare som fightades och avslutade på 2.41 sista tusen meterna.
– Det var nog lite bättre än vad jag hade förväntat mig framförallt att vi kunde ha ett sistavarv på 61 sekunder. Så det var riktigt positivt, och visar att fartträningen varit bra.

Tankarna efter 10000-metersloppet då, har du någon tanke att återvända till banlöpningen igen?
– Nej, all min fokus ligger mot maraton. Banträningen och själva SM loppet är bara ett led i träningen mot maran. Så jag har inga tankar på fler banlopp. Nästa banlopp lär inte bli innan nästa års SM, men jag kommer fortsätta hålla i banträningen.

Hur ser du på din satsning framöver?
– Kortsiktigt så är det tre lopp som står på programmet, först Stockholm Halvmarathon, sedan Lidingöloppet och därefter en höstmara. Det kan bli i Frankfurt i slutet av oktober eller Valencia i november.

På lite längre sikt är det VM som gäller på maran nästa år?
– Nej det har jag inte bestämt. VM lockar inte just nu, utan det kan bli att jag satsar mot en bra tid i Berlin eller något liknande. Men jag har inga konkreta tankar än. Just nu ser jag bra fram mot höstens mara så får vi se sedan vad som lockar mest nästa år. Men troligen är det dom två sista åren på elitkarriären som följer efter den här hösten, och då får känslan avgöra vilka som blir huvudmålen.

Jag tycker det är bra att ha en plan när det gäller fart. Utgå från sitt mål och försöka springa så jämt som möjligt. Inte rusa på i början utan hitta flytet, för det är trots allt 21 km som ska avverkas.
Mustafa Mohameds råd till halvmaratonlöparna

Då tittar vi lite mer kortsiktigt, vad hoppas du på för upplägg på Stockholm Halvmarathon på lördag?
– Det ska bli kul att springa. Formen känns bra och jag ser loppet som ett bra sätt att träna på att hålla hög fart över en längre sträcka. Jag hoppas det blir bra fart från början, ner mot 3 minuters fart. Blir det ingen annan som drar upp tempot kommer jag göra det själv. Jag vill gärna springa under mitt årsbästa på 64.19 som jag hade i början av året i Barcelona. Sen skulle det givetvis vara kul att vinna, jag blev 3:a i loppet för 15 år sedan så det vore bra med en än bättre placering nu.
(Reds anm. 2001 när Musse sprang senast hette loppet St Eriksloppet.)

Till sist, vad har du för råd att ge till de andra 15000 löparna i loppet på lördag?
– Jag tycker det är bra att ha en plan när det gäller fart. Utgå från sitt mål och försöka springa så jämt som möjligt. Inte rusa på i början utan hitta flytet, för det är trots allt 21 km som ska avverkas.
- Sen tänka på att dricka under loppet speciellt om det blir varmt, men bara drick sådant som man är van vid från träning eller andra tävlingar. Annars njuta av loppet och plocka ut det man lagt in i träningsväg.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar ”Musse” lycka till på lördag

Mer om Stockholm Halvmarathon 2016