Bandawe försvarade titeln

Fjolårsvinnaren Philip Bandawe var den som bemästrade hettan i Stockholm Marathon bäst och vann med 1 minut och 20 sekunder på 2.20.56. Det är den långsammaste segertiden i loppets historia som också var det näst varmaste med 28 grader i skuggan.

Philip Bandawe ingick den tätgrupp bestående av ett tiotal afrikaner som gick loss redan på den första milen. Bandawe blev till slut ensam kvar längst fram men hade det riktigt tungt de sista kilometerna.
– Det var det tuffaste lopp jag någonsin sprungit. Jag sprang i nya skor och fick problem med fötterna med två kilometer kvar vilket gjorde det hela ännu tuffare, säger han.
Det gick långsamt de sista kilometerna och några minuter efter målgång gjorde sig magen brutalt påmind om att värmen verkligen tagit ut sin rätt.
Bandawe gjorde nu sin tredje start i Stockholm Marathon och har placeringarna 3–1–1 sedan 2005. Och trots dagens kraftprov så är han säker:
– Jag kommer tillbaka nästa år!
Bäste svensk blev Kent Claesson från Spårvägen på nionde plats med 2.28.20. Därmed vann han SM-titeln för andra året i rad och var nu 1.18 före SM-tvåan Kristoffer Österlund från IFK Umeå.