Stockholm marathon först med säkra kortbetalningar

På fredagen öppnade Stockholm Marathon sin anmälningssida även för kortbetalningar. Genom ett avtal med Netgiro kan man nu ge en säker, snabb och enkel väg för digitala nätbetalningar.

- Det här är en milstolpe för vår Internetsatsning, säger Torbjörn Sköldefors som är ansvarig för Marathon.se. Nu kan vi ge löparna full service från anmälan till resultat. All information och kommunikation kan nu ske via Internet - och det är både miljö- och kostnadseffektivt.
Det är genom ett avtal mellan Stockholm Marathon och Netgiro som det nu är möjligt att anmäla sig och betala med kontokort. NetGiro har flera års erfarenhet av betalningar via Internet, med kunder som bland andra Boxman, Åhléns, Buyonet, SF, Natures Own och Bossmedia. NetGiro har avtal med både nationella och internationella banker vilket möjliggör en kostnadseffektiv
hantering för handlaren, oberoende av marknad. NetGiro ingår i W3 NetGiro-koncernen, där Bonnier Media är delägare.
- Vi har installerat en speciell programvara och fått vår webbplats säkerhetscertifierad. All känslig information vid själva kortbetalningen sker med kryptering från anmälarens webbläsare till bankens dator, förklarar Torbjörn Sköldefors.
NetGiros lösnng är den första som klarat Stockholm Marathons krav på både säkerhet och användarvänlighet. Man har tidigare tittat på bankernas SET-system och alternativ med direktbetalningar till bankerna.
- Med Netgiros lösning slipper användaren en speciell programvara eller dosa. Det är helt enkelt bara att slå in sitt kortnummer och några andra fakta och trycka på betala-knappen, så genomförs transaktionen.
Till att börja med accepteras VISA, Mastercard och American Express för betalningar direkt. Köpet redovisas för kortinnehavaren som vilken annan kortbetalning som helst.
Men är verkligen kortköpen helt säkra?
- Ja, själva överföringen är nu helt säker. Vi använder en kryperingsstandard som är beprövad och använd i flera år i USA. Det finns inga rapporter om att hackers har kunnat knäcka den här typen av säkerhetslösning.
- Vad kortföretag och banker nu bör göra är att informera sina kunder om att kontokortet faktiskt är en värdehandling och även kortnumret bör skyddas som en sådan, menar Torbjörn Sköldefors.
För Stockholm Marathon har anmälningstjänsten på Internet redan tidigare varit en succé. Till 1999 års lopp utgjorde anmälningar på nätet 30 procent av de nära 13000 anmälningarna. Löpare har sedan 1997 kunnat anmäla sig på hemsidan till Stockholm Marathon men fått betala som vanligt med postgiro.
Alternativet att betala via postgiro kommer fortfarande att finnas kvar när man anmäler sig på Internet.
- Stockholm Marathon är först, men inom en snar framtid kommer även andra lopp att få möjligheten att använda vår betaltjänst på Marathon.se, säger Torbjörn Sköldefors.
För Stockholm Marathon är betalningslösningen endast en av årets sex stora nyheter. Mer om dem och betalningslösningen finns direkt på den nya hemsidan för Stockholm Marathon 2000.