Stockholm Marathon nästa för Växjövinnaren Lars

Lars Hansen, 36, vann på lördagen Växjö Marathon för andra gången efter ett lopp med två jämna halvor. Segertiden 2.32.57 placerar honom på fjortonde plats i den svenska årsstatistiken men förberedelserna var långt ifrån optimala.

Lars hade satt upp Stockholm Marathon som ett av årets mål. Men flera förkylningar under våren och en muskelbristning några veckor före loppet gjorde att det inte blev någon start. Han kunde inte träna på åtta veckor och när han sedan satte upp HC Andersen Marathon i Odense den 25 september som nytt mål så tillstötte nya problem.
– Jag fick ryggskott och kunde inte starta där heller. Efter det var jag med familjen på semester i Alanya i Turkiet men det blev inte mycket träning där. Förutsättningarna för löpning var inte så bra där vi var.
Lördagens maraton var Lars fjärde. Han debuterade med seger i Växjö 2000 på det ännu gällande personliga rekordet 2.28.23. Året efter blev han 15:e man i Stockholm Marathon på en tre sekunder sämre tid då han tvingades gå en bit på grund av kramp.
– Det här var min bästa mara sett till hur jag genomförde loppet med två jämna halvor och den gav mersmak! Mina tre tidigare maror har jag öppnat på 1.11 och sedan tappat. Nu lät jag de andra bestämma farten i början eftersom jag var väldigt osäker på formen.
Lars är 36 år och bor i Strömsnäsbruk i sydvästra Småland. Till vardags jobbar han som konstruktör där han bland annat tar fram ritningar på värmepumpar. Han har tidigare tävlat för Enhörna IF och Brittatorps TK och var 2000 bäste svensk i Lidingöloppet. Hans bästa Lidingöloppstid är 1.42.
– Den riktiga elitsatsningen är väl över och jag försöker att vänja mig vid den tanken. Men visst kommer det att bli fler maror. Jag hoppas kunna träna 7–10 mil i veckan framöver.
Lars är fyrbarnsfar och barnen är i åldern 4–12 år där de två minsta är tvillingar. För att hinna med träningen så springer han med jämna mellanrum till och från jobbet vilket innebär 17 km.
– Jag har anmält mig till öppet spår i Vasaloppet men det stora målet nästa år är Stockholm Marathon, avslutar Lars.