Stockholm Ultra kan ge plats i VM för Petra

Petra Sköld har tidigare under 2014 bland annat sprungit ASICS Stockholm Marathon på 2.58 och SM Milen på 38.40.

Efter premiären i Stockholm Ultra 2013 säger Petra Sköld att hon var hög på endorfiner i en vecka. En tredjeplats i SM gav också mersmak. När Stockholm Ultra avgörs lördag 9 augusti är siktet inställt att kvala in till VM på 100 km i Qatar.
– Får jag en landslagströja så kommer jag att sova i den varje natt, skrattar Petra.

Visst springer jag många kortare lopp också. Men jag är framför allt seg, uthållig och envis!

Petra Skiöld, 39 år, Ryssbergets IK, har sprungit länge och även om hon även springer korta lopp är det distanser längre än maratonloppens 42195 meter som lockar nu.
– Jag har alltid varit en tränande person, men tidigare sprang jag mest för att hämta energi, rensa tankarna och för att komma hem och orka vara en bra mamma. Sen insåg jag att jag presterade bra utan att lägga någon större energi på träningen. Det var då jag bestämde mig för en satsning.

När Petra började träna och tävla på allvar och resultaten lät inte vänta på sig. I Aarhus i januari 2013 sprang Petra sitt första ultralopp – ett sextimmarslopp som gick inomhus på en 200 meters bana. Petra vann med distansen 75.36 km. Och i augusti 2013 var det dags för det andra ultraloppet, Stockholm Ultra Marathon 100 km.
Stockholm Ultra var Petras första 100 km lopp.

Hur var det att springa Stockholm Ultra Marathon?

– Själva loppet var väldigt fint, och otroligt bra arrangerat – det var härligt med all publik runt banan. Det var ju en riktigt varm dag, så jag gillade delen inne i skogen som gav skön skugga. Vid upploppet var det kul med all publik, samtidigt var det väldigt varmt just där.

– Det var mitt första 100 kilometerslopp, och mitt andra ultralopp. Det kändes riktigt bra hela första halvan. Sedan la tyvärr magen av. Jag fick kuta på toa och mådde illa. Det var någon som försökte ta mig av banan men jag fortsatte. Rune Larsson som var min coach då, sa att jag hade chans på bronset. Visst hade jag tankar på att bryta, men när jag fick vittring på bronset så kunde jag bara tänka på det. Det blev en tredjeplats på tiden 8:28:04. Jag är så klart jätteglad att jag fortsatte, men precis när jag kom i mål sa jag aldrig mer. Haha, det har visst glömt nu.

Hur lång vila tog du efter loppet?

– Jag vilade dagen efter, men på måndagen sprang jag igen. Jag var så otroligt hög på endorfiner i en vecka efter loppet. Jag kunde inte sitta still, jag kunde inte sova. Sen, efter en vecka fick jag en dipp. Nu vet jag att jag måsta tvinga mig till vila i minst en vecka efter loppet.

Hur kommer du att ladda sista veckan inför årets Stockholm Ultra Marathon?

– Sista veckan blir en vilovecka. Jag springer kanske en mil varannan dag, mest som en lätt jogg för att hålla igång kroppen. Sen är det bara att fylla på med rätt energi med mat. Jag äter rätt mycket fet mat, avokado, lax, nötter och så vidare. Jag är inte typen som kolhydratladdar. Frukt och grönsaker, ja visst – men jag undviker kolhydrater i form av pasta, potatis och den typen av livsmedel. Sista långpasset kör jag åtta dagar innan loppet.

Hur många timmar tränar du i veckan?

– Det blir runt åtta timmar. Jag tror jag ligger rätt lågt i jämförelse. Men jag är ensamstående, har två barn Kevin och Tilda, dessutom jobbar jag heltid. Jag märker att när jag tränar mer så tar kroppen stryk – då hinner jag inte återhämta mig och det blir bara en inre stress, säger Petra som jobbar som egen företagare med föreläsningar och inspiration. Dessutom jobbar hon som personlig assistent.

Vad utmärker dig som löpare?

– Jag ser mig själv som en långdistanslöpare. Visst jag springer många kortare lopp också. Men jag är framför allt seg, uthållig och envis!

FOTNOT: Även Linus Holmsäter, som representerar Fredrikshof, hoppas kvalificera sig för VM 100 km genom ett starkt lopp vid Stockholm Ultra. Linus vann SM-guldet på 100 km vid premiären för Stockholm Ultra Marathon i fjol.

Petra Skiöld efter sin tredjeplats i Stockholm Ultra 2013 tillsammans med ultralegenden Rune Larsson som coachade henne under loppet.