Stort intresse för Stockholm Marathon

Drygt 400 personer sökte, fyra blev uttagna. Intresset var stort för att vara med i Runner's Worlds och Polars Marathonteam som satsar på nästa års Stockholm Marathon.

Mona Larsson, Mattias Brunander, Henry Rawet och Carina Olsson. Så heter de fyra utvalda. Med start på måndag den 3 oktober kommer de att konditiontestas vid tre tillfällen samt få regelbunden träningshjälp på sin väg fram till Stockholm Marathon 2005. Träna får de dock göra själva.
- Först vill jag tacka alla som sökte men som inte kom med, säger Ulf Haak som är en av projektledarna. Det var fantastiskt roligt att så många ville vara med. Intresset för maraton verkar vara på uppåtgående och vi hade ett svårt jobb att välja ut de fyra deltagarna.
- Det blir intressant att se hur de vi valt ut klarar av att förbereda sig inför en mara, säger Ulf Haak. Endast en av dem har sprungit maran tidigare, övriga är debutanter på sträckan. En är också ren nybörjare som löpare.

Den som sprungit maraton vet vad det innebär. Det finns många fallgropar på den långa vägen fram till mållinjen.
- Visst kan alla springa maraton. Men det gäller att förbereda sig på rätt sätt utifrån sina egna förutsättningar. Genom att regelbundet testa sin kondition är det lättare att träna på rätt nivå och se hur träningen går, säger Ulf Haak. Sedan gäller det självklart att ta fram den rätta viljan under loppet också.

Till sin hjälp har deltagarna också utrustats med varsin pulsmätare (Polar S610i). Marianne Söderlund från Polar är en annan av projektledarna:
- Alla har fått en pulsklocka för att kunna hålla bättre koll på sin träning. Pulsen är en bra värdemätare på träningen och en pulsmätare ger snabbt svar om en individ tränar på rätt - eller fel - nivå.
- Visst kan man träna på känsla också, men det är lätt att springa för snabbt istället för att springa i rätt tempo. Då finns det risk både för överträning och skador. Pulsmätaren är ett värdefullt träningsverktyg som minskar dessa risker.

Den fjärde juni nästa år får vi svaret om de fyra deltagarna klarar den tuffa utmaningen. Då avgörs den 27:e upplagan av Stockholm Marathon. Åtta månader återstår fram tills dess. Mycket träning, svett och möda ligger framför deltagarna på deras väg till Stockholms Stadion. Men också mycket glädje.
- Jag tror stenhårt på att de klarar det om de verkligen vill. Motivation är ett nyckelord, kontinuitet ett annat när det gäller att förbereda sig för ett maratonlopp. Förhoppningsvis får de uppleva hur det känns att springa i mål på Stockholms Stadion. Vi håller tummarna, avslutar Ulf Haak.

Hur det går för deltagarna kan ni följa på hemsidan samt i kommande nummer av Runner’s World.