Succé för löpande tomtar i Santa Run

Julrush i Umeå på Luciakvällen. Närmare 200 tomtar sprang 4 kilometer för välgörenhet.

Trots att det fortfarande är tio dagar kvar till julafton är tomten ute och springer. På Luciakvällen sprang närmare 200 tomtar i Umeå. I söndags var fler än tusen tomtar på språng i Stockholm. Fenomenet med Santa Run växer i Sverige.

– Det började som en rolig grej, berättar Anton Jonsson i arrangerande IFK Umeå. Vi ordnar många andra lopp under året som är mer tävlingsinriktade med kontrollmätning och tidtagning men Santa Run är ingen tävling – och det kan kanske vara lite svårt att prestera i tomtedräkt.
För det som alla Santa Run har gemensamt är att man ska springa i tomtedräkt. Tomtelopp med bara röd mössa räknas inte.

Loppet i Umeå var 4 kilometer med start och mål på Esplanaden.  Mitt i julrushen som annars handlar om kommers bidrog tomtarna till julstämningen och kanske en påminnelse om att den kommande högtiden handlar om att ge.
För Santa Run i Umeå som på så många platser handlar om att samla in pengar. Tidigare år har det gått till olika välgörenhetsorganisationer. 2017 går pengarna till Musikhjälpen, där Umeå är värdstad 2017 och temat är ”Barn är inte till salu”.
– I år skänker vi 100 kronor per deltagare och tomtarna sprang faktiskt förbi Musikhjälpens glasbur vid Rådhustorget, berättar Anton Jonsson.

Fenomenet med tomtelopp har dykt upp i Sverige under de senaste åren. I Stockholm ordnades i söndags för femte Santa Run med mer än tusen deltagare. Start och mål i Kungsträdgården och en 3 km runda i Gamla stan. Initiativtagaren Kiana Moberg förklarar att hela överskottet går till välgörenhet. I år till Aktivisfonden, Barncancerfonden och Läkare Utan Gränser.

De svenska tomteloppen växer alltså men det är en bit kvar till de största loppen som finns i Tyskland, England, Irland  och USA.
Guinness rekordbok håller koll på de största loppen. Det gällande rekordet sattes i Virginina Beach i USA 2016. 5025 tomtar sprang 8 kilometer, men de noggranna rekordkontrollanterna räknade endast tomtar med rätt utrustning och justerade siffran till 4,961 eftersom en tomte enligt Guinness ska ha:

  • Röd jacka och byxor.
  • Svart bälte
  • Vitt skägg
  • Röd mössa.
Närmare 5000 löpare sprang 2016 Santa Run i Virginia Beach i världens största tomtelopp.