Sunne Marathon – "Ett lopp man gärna återvänder till!"

Värmland har åter fått ett maratonlopp! Premiären av Sunne Marathon på lördagen blev lyckad på alla sätt med bra väder och gott om Sunnebor längs den publikvänliga sjuvarvsbanan. Snabbast av alla var Solvikingarnas Anders Hansson som med 2.47.44 satte personligt rekord.

Att arrangera ett nytt maratonlopp är inte helt enkelt men det initiativ som Sunne LK och IFK Sunne nu tagit gav definitivt mersmak. Med ett sjukilometersvarv med vändpunkt så kunde publiken se löparna många gånger och det bidrog till att hålla uppe både fart och stämning.
– Löparna möter också varandra vid varje vändning och många hejar på varandra. Vädret med sol och 15–16 grader gjorde förstås också sitt även om det blåste lite också, säger tävlingsledaren Marnix Schussler.
Precis som i Stockholm Marathon så bjöds löparna in till ett litet pastaparty kvällen före loppet. 20 löpare kom hem till Marnix och åt spagetti.
– En annan sak som fungerade bra var målområdet. Direkt efter målgång erbjöds massage. Sedan promenad till duscharna intill varefter alla återkom till målområdet för prisutdelning och middag vid långbord. Det var lyckat, säger Marnix.
77 löpare hade anmält sig på fredagskvällen och ytterligare tolv efteranmälde sig på tävlingsdagen. Bara fyra stycken bröt.
– Vi har gått ut regionalt i radio och tidningar med information om loppet och löpande uppdaterat vår hemsida. Det tror jag är viktigt.

Många personliga rekord
Norrmannen Björn Halland tog täten från start och ledde de två första 7 km-varven. Sedan tog Solvikingarnas Anders Hansson över och vann till slut med över fem minuter på 2.47.44. Anders har sprungit ett 25-tal maraton och förbättrade nu sitt personliga rekord med fyra minuter.
Damklassen vanns av maratondebuterande Elisabeth Schellin från arrangörsklubben Sunne LK. Det var över huvud taget många som satte personliga rekord på den lättsprungna banan och det flesta var nöjda med arrangemanget. På söndagsförmiddagen hade tävlingsledningen fått in 17 enkätsvar via hemsidan. "En tävling man gärna återkommer till!" var en av kommentarerna.
Tävlingsledaren Marnix Schuller är själv maratonlöpare men kunde i egenskap av ansvarig inte delta själv den här gången.
– Men jag var med på veteran-SM i Skövde för två veckor vilket var mitt 23:e maraton. Och om en månad springer jag Stockholm Marathon!, säger Marnix vars personliga rekord 3.36 är två år gammalt.
Han fyllde 50 år för en månad sedan och en av presenterna är startavgiften till New York City Marathon i höst.
Allt talar för att Sunne Marathon kommer att arrangeras även nästa år. Och då kanske organisationen är så samtrimmad att Marnix kan vara med och springa själv!

Resultat Sunne Marathon 5/5 2007

Män
1) Anders Hansson, Solvikingarna, 2.47.44
2) Jan Halland, Statkraft Nore, 2.53.09
3) Björn Gerde, Norge, 3.02.21

Kvinnor
1) Elisabeth Schellin, Sunne LK, 3.47.55