Susanne tia och Camilla elvai världsrekordloppet

Susanne Johansson och Camilla Benjaminsson var båda nöjda efter att ha kommit på tionde respektive elfte plats i Berlin Marathon som är höstens största maratonlopp i Europa.

Susanne Johansson gjorde sin näst bästa tid på maraton med 2.40.29. För två år sedan satte hon personbästa i Berlin med 2.38.15.
Camilla Benjaminsson hade 2.45.12 i sin maratondebut.
- Ett av mina bättre lopp i år, summerade Susanne Johansson, som varit bronsmedaljör i både maraton-SM och halvmaraton-SM.
- Det var idealiska förhållanden. Lagom varmt, mycket åskådare, snabb bana och fina höstfärger.
- Det kändes väldigt lätt i början. Jag siktade på en tid under 2.40. På slutet tappade jag dock för mycket.
Susanne hade 1.18 på den första halvan (21,1 km), sedan 1.22 på den andra halvan.
- Sista halvan av loppet gick två minuter för långsamt, tyckte hon.
Camilla Benjaminsson var osäker inför sitt första maratonlopp. Fjolårets svenska mästarinna i terränglöpning har haft det lite motigt i år, men i höst har formen börjat komma. Camilla var fyra på halvmaraton-SM för två veckor sedan.
- Jag bestämde mig för att gå ut lugnt och inte sikta på bestämt sluttid. Mitt mål var att ta loppet som ett långt träningspass, berättarde Camilla.
- Det gick lätt i 28-30 km. Jag visste att det skulle bli tungt på slutet, och jag kände mig också stel den sista halvmilen.
- Men det var en kul upplevelse. Jag springer gärna fler maror.
Nästa år arrangeras friidrotts-EM i München. I samband med EM avgörs europacupen i maratonlöpning. Detta är en tävling där varje nation får ställa upp med maximalt fem löpare. I lagtävlingen räknas resultaten för de tre främsta.
Sverige skulle kunna få ihop ett konkurrenskraftigt damlag. Marie Söderström-Lundberg har gjort 2.31 i år, Lena Gavelin 2.36. Bakom dem finns förutom Susanne Johansson och Camilla Benjaminsson också löpare som Ingmarie Eriksson (personbästa 2.33), Jennie Åkerberg (2.38) och Catarina Asph som har kapacitet att springa bra på maraton om hon vill satsa på den distansen.