Svensk dominans i Nordic Challenge

De svenska herrarna med Erik Sjöqvist i spets totaldominerade 10 000 ?meterslöpningen i ett blåsigt , regnigt och kallt Leppävaara, Finland och Nordic Challenge, vilket gav en trippelseger och lika många personliga rekord.

Nordic Challenge kallas den vårtävling som är inofficiella nordiska mästerskap på 10 000 meter. För att få upp farten på de 25 varven anlitas afrikanska farthållare. I finska Leppävaara var det kenyanen Francis Kirwa som drog fram till 6000 meter. Med kenyanen i spetsen passerades 5000 meter på 14.29. Han ökade sedan och sprang ur spår vid 6000 meter. Erik Sjöqvist hängde på i fartökningen, kom loss från klungan och fortsatte sedan på egen hand de sista 4000 metrarna fram till ett nytt härligt personligt rekord, vilket nu lyder: 28.55,24.
Kent Claesson spurtade strax bakom om Mustafa Mohamed, båda med prydliga svenska rekord på 29.02,39 resp. 29.03,49.

De svenska damerna Malin Öhrn och Marie Söderström Lundberg var inte mycket sämre med sina andra- och tredjeplatser efter danskan Dorte Wijberg.
Danskan tog dock kommandot i loppet från start och hade vid 5000 meter en lucka på 5-6 sekunder till svenskorna som hjälptes åt att hålla farten. Malin Öhrn som debuterade på 10000 meter imponerade och gick vid 6000 meter upp före Marie Söderström Lundberg för att dra, men danskan fortsatte att gå ifrån och sprang i mål som segrare på 33.20. Under de sista 1000 metrarna drygade hon sedan ut avståndet några sekunder mot marathontränade Marie för att springa in i mål på fina 33.37 (Marie 33.44).

När han klev av var det bara Erik Sjöqvist som hade förmått att hålla samma tempo. Erik fick sitt genombrott för två år sedan just genom att vinna Nordic Challenge. Då tog det 29 minuter och 13 sekunder. Nu lyckades han pressa sig under 29-strecket med knappt fem sekunders marginal.
Men det blev inte bara svensk seger utan hela prispallen kunde kläs i gult och blått eftersom Kent Claesson och Mustafa Mohamed följde närmast efter Erik i mål, båda på nya personliga rekord, strax över 29 minuter.
Det blev två svenska medaljer även i den kvinnliga klassen. Bakom segrande danskan Dorthe Vibjerg kom Finnkmampshjältinnan Malin Öhrn, på 33.37, och sju sekunder senare Marie Söderström-Lundberg.
Såväl Eriks som Malins tider är bland de absolut bästa som svenskar noterat de senaste tio åren.