Svensk femmilsseger i Tyskland

Det blev blå-gult i topp då en ny serie med så kallade ultralopp – tävling längre än maratonsträckan – inleddes i tyska Frankfurt i helgen. Efter ett taktiskt mycket väl disponerat lopp kunde IFK Skövdes Reima Hartikainen springa i mål som vinnare på 3.19.19 i det 50 kilometer långa loppet. Maran passerade han på 2.50.

Loppet löptes på en femkilometersslinga och efter 40 km ledde en ukrainare med Reima en bit bakom. Två kilometer senare var Reima dock ikapp.
– Jag tänkte att det gällde ju att göra en liten fartökning när jag sprang om honom så att han inte hängde på. Och eftersom jag kände att det gick lätt så fick jag direkt en lucka, berättar Reima.
Luckan växte hela tiden under slutvarvet in till mål och det var en mycket glad svensk som nådde målet som förste man.
– Det gick helt otroligt bra. Jag är jättenöjd med loppet! Drygt två av de fem kilometerna på varje varv löptes i snöslask och hela tävlingen kördes i ett riktigt kylslaget väder. Vi hade minus tio grader vid starten och det sa att vi aldrig sprang i varmare än minus två grader. Men det gick ju bra ändå, förklarade Reima.
– Nu hoppas jag att detta ska räcka för att kvala in till finalen i höst.
Även Reimas fru Thorill var med och även för henne gick det riktigt bra. Hon blev åtta i gruppen.
Reima blev i somras 14:e i Stockholm Marathon på 2.36 och är den svensk som vunnit flest maratonlopp de senaste åren. Under 2004 sprang han också 24-timmarslopp.
Loppet i Frankfurt var det första i en ny serie ultralopp över fem mil i Europa som avslutas i höst med en final nere i italienska Palermo. Om makarna Hartikainen kommer att vara med då återstår att se.