Svenskt rekord av Musse på halvmaran

Mustafa Mohamed är tillbaka och satte svenskt rekord på halvmarathon med tiden 1.02.40 Foto: DECA Text&Bild

Mustafa Mohamed är tilbaka. Efter två motiga år visade han att satsningen mot maraton och OS i London är att ta på allvar. På söndagen satte han svenskt rekord på halvmaraton med tiden 1.02.40 i i holländska Venlo.

Första målet med marathon är OS i London, sedan får vi se. Marathon och halvmarathon är inte samma sak så det blir viktigt att se hur kroppen reagerar nu.

– Bra start på året, var en trött, men mycket glad Mustafa ”Musse” Mohammeds spontana kommentar några timmar efter rekordlopp i Venloop, halvmaran i Holländska Venlo.

Musse blev tvåa, knappt slagen av norske Urige Buta (2.09.27 på marathon) som vann loppet på 1.02.35.
Musse satsade på jämn fart i andra klungan men efter en planenlig första mil på 29.40 så tappade den kenyanske haren fart mellan 10 och 15km, vilket gjorde att Buta, som drivit på haren i täten, kunde utöka sin ledning med 25 sekunder.

En mäktig avslutning
Musse kände att hade lätta ben och bestämde han sig för att ta upp jakten på Buta och påbörjade tillsammans med slutlige trean, norske Sondre Moen, en mäktig forcering över de sista 6,1 km. Med cirka 1,5 km kvar så stack han ifrån Moen och närmade sig snabbt Buta.
Musse tog (ivrigt påhejad av tränaren Ulf Friberg) in 30 sekunder på Buta under loppets sista fjärdedel och var alltså bara 40 meter efter i mål.

Svenskt rekord
Tiden 1.02.40 innebär också att det äntligen blir ett svenskt rekord på distansen. Den tidigare svenska bästanoteringen, 1.02.57, innehades av löparlegenden Åke ”Biten” Eriksson.

Efter ett stökigt fjolår har självförtroendet och formen så sakteliga byggts upp under hösten, via läger i bland annat Kenya och nu senast fem veckor i Monte Gordo vid den portugisiska Algarvekusten.
Eftersom träningen gått så pass bra där bestämde sig Musse för att sikta på sub 1.03. Venlo bjöd på bra förhållanden, ca 18-20 grader, och lite vind (vilket vi löpare gillar) så den initiala målsättningen blev inte reviderad.

Med en så lyckad comeback och ett uppnått delmål i det svenska rekordet. Vad händer härnäst? Vad är planen?

– Nu följer en lugn vecka för att se hur kroppen reagerar på loppet och baserat på det tar jag sikte på nästa mål som troligen är ett maratonlopp.

Lugn vecka? Några skavanker eller känningar efter loppet idag?

– Inga skavanker idag mer än blåsor. Den lugna veckan är mest för att vara försiktig och inte stressa kroppen.

Nästa mål, ja. Marathon. När blir det, är planen fortfarande slutet av April?

– Vi ska se hur kroppen känns nu och sedan ta beslut. Men ja, det lutar åt ett lopp i slutet av April.

Du börjar ha några svenska rekord nu? 3000 meter hinder, 5000 meter inomhus, 10 km landsväg och nu halvmarathon.

– Ja, Härnäst väntar ett dopingtest på Landvetter för att få detta rekord godkänt.

Är marathonrekordet nästa mål? Kjell-Eriks Ståhls 2.10.38 börjar vara gammalt nu (satt 1983).

– Första målet med marathon är OS i London, sedan får vi se. Marathon och halvmarathon är inte samma sak så det blir viktigt att se hur kroppen reagerar nu.

Vad händer annars då? Blir det banlöpning?

– Inga konkreta planer, men eventuellt ett försök mot 10 000m vid EM i Helsingfors och givetvis så lockar alltid SM och Finnkampen.

Enbart 10 000m då? Inget hinder eller 5000 meter?

– 10 000m är det som känns mest troligt då det passar bäst med den träning jag bedriver nu. Ska jag springa kortare sträckor behöver jag nog köra lite spikskor och då ökar skaderisken direkt. Hinder känns avlägset, även om jag tror jag skulle kunna springa bra på hinder fortfarande.

Daniel Norberg