Sverige vann men Pingstkyrkan var snabbast i St Olavsloppet

Det var motionslaget Pingstkyrkan som var först in i mål när St Olavsloppet avslutades på lördagen. Laget som består främst av löpare från Kenya och Tanzania var fullständigt överlägsna både Sveriges landslag och den norska
storklubben Vidar från Oslo!

När St Olavsloppet avslutades efter fyra dagars stafettlöpning mellan Östersund och Trondheim blev det lite överraskande ett "motionslag" som var först över mållinjen i centrala Trondheim. Att kalla Pingstkyrkan för ett motionslag är väl att ta i, eftersom det är landslagmässiga kenyanska och tanzanska löpare i laget.
Nu var man fullständigt överlägsna både det Svenska landslaget, som vann landslagsklassen, och Osloklubben Vidare som var först i mål för femte gången i rad i klassen för rena klubblag.
- Kul att komma först in i Trondheim, menade Pingstkyrkans coach Stig Eklund som tagit hand om löpare från de Afrikanska länderna de sista 11-12 åren.
Sverige var starkast i landslagsklassen där även lag från Holland och Finland deltog.
Det svenska laget var fullständigt överlägsna och i mål kom veteranen Bjarne Thysell trots att han besvärade av en lårskada.
- Det var en chansning men han hade order att springa på säkerhet och det höll ju, sade Sven Åke Jåfs efter segern i landslagsklassen.
Tvåa kom Holland och trea blev Finland som var ordentligt akterseglade. I den manliga tävlingsklassen stod kampen mellan de två norska klubbarna Vidar från Oslo och Trondheimsklubben Heimdal. Heimdal gav verkligen Vidar en match.
Men till slut var det som vanligt. Vidar var först i mål.
- Vi fokuserade oss på Heimdal men det var skönt att visa att vi fortfarande är Norges bästa löparklubb, menade det två veteranerna Terje Naess och Petter Antonsen efteråt.
Lite smolk i bägaren var det att Terje blev felvisad efter banan och därmed tappade han fyra minuter. En miss som gjorde att man inte orkade utmana Pingstkyrkan under avslutningsdagen.
I damklassen blev det holländsk seger före Strindheim från Trondheim. Förutom alla elitlöpare har närmare 170 lag och 4000 löpare tagit sig den långa vägen mellan Östersund och Trondheim.

Slutställning efter fyra dagars löpning
Landslagsklass män
1) Sverige, 18.17.05
2) Holland, 19.05.18
3) Finland, 19.23.46

Tävlingsklass för klubblag
1)Vidar/Norge, 18.28.49
2) Heimdal/Norge, 18.34.59
2) Jamtrennarna/Sverige, 19.09.24

Tävlingsklass damer
1) Holland, 22.27.40
2) Strindheim/Norge, 23.22.25
Motionsklass mix
1) Livsnerven/Pingstkyrkan 17.38.08