Sveriges bästa löpare i TV4 ikväll

Sveriges bästa löpare gör som andra friidrottare och tävlar inomhus så här års. På torsdagskvällen kan vi se bland andra Mustafa Mohamed och Mattias Claesson i tv-sändningen från GE Galan. Start kl 20 i TV4. Mustafa Mohamed kommer direkt från träning i Sydafrika för att göra ett svenskt rekordförsök på 5000 meter. Mattias Claesson möter världseliten på 800 meter.

Olympiske mästaren Jurij Borzakovskij har sprungit fem av historiens sju snabbaste inomhuslopp på 800 meter. Tre av dessa har varit på GE Galan. Nu är han laddad inför torsdagens tävling i Globen som sänds i TV4 med start kl 20.00.

– Jag trivs i Stockholm och tycker om Globens banor. De är väldigt snabba, säger de senaste årens 800-meterskung, Jurij Borzakovskij.
Han kommer till Stockholm tidigt på säsongen, men han har ändå redan hunnit med att springa vinterns två snabbaste lopp. 1.46,65 i Moskva och 1.45,82 i Karlsruhe i söndags.
– Det är bara början på säsongen, säger OS-ettan ödmjukt.

Han ska för en gångs skull tävla i årets inomhusmästerskap eftersom VM hålls i Moskva. Däremot skakar han på huvudet när EM i Göteborg kommer på tal.
– Jag springer möjligen 400 meter eller bidrar till stafetten, men inte på 800. Tränaren bestämmer det, avslöjar den egensinninge ryssen, söm även avstod 800 på EM i München för fyra år sedan.

Omvänd säsongsplanering gäller för Sveriges mest lovande medeldistansare, den överlägsne junioreuropamästaren Mattias Claesson. Han ställs mot bland andra Borzakovskij och 1.42-kenyanen Wilfred Bungei, knappt slagen av ryssen i Karlsruhe. Mattias har sin vana trogen spetsat formen på 400 meter.
– Förra året kom jag till GE Galan sex veckor efter att ha dragit hamstringmuskeln och var osäker på om jag över huvud taget skulle klara av fyra varv. Nu är jag i en helt annan form.
Mattias slog sitt personliga rekord i landskampen i Glasgow även om han tycker att han hade för stor respekt för motståndarna.
– Daniel Caines och Davian Clarke har vunnit medaljer på Inomhus-VM och jag trodde helt ärligt att det skulle gå fortare. Nu sprang jag två nästan jämna varv och hade inte ens mjölksyra, ler Mattias ursäktande.
Annars utstrålar Mattias ett stort självförtroende. Träningen har gått utmärkt och inga skador har sinkat hans framfart.
– Moskva blir absolut sista gången som jag springer 400 meter på ett mästerskap.
På EM i Göteborg blir det 800 meter, så GE Galan är enda tillfället att se hur Borzkovskijs och Claessons spår korsar varandra.