Sveriges bästa tjejer laddar i Sydafrika

Sedan tre veckor befinner sig Sveriges idag tre bästa löperskor Ida Nilsson, Christin Johansson och Lisa Blommé på träningsläger i Sydafrika. Gemensamt förbereder man sig inför nästa års tävlingar där EM i Göteborg är det stora målet för alla tre.

Första veckan var de på 2.000m.ö.h i Dullstroom, tillsammans med bl.a. landslagslöparna Mustafa Mohamed, Joakim Johansson och Per Jacobsen. Därefter åkte tjejerna till Potchefstroom där de nu varit två veckor tillsammans med Lisas man Rubin McRae samt Ida och Christins tränare Johan Wettergren.

Potchefstroom är en universitetsstad 15 mil sydväst om Johannesburg där många av världselitens friidrottare samlas under vinterhalvåret för att tränare. Förutsättningarna för träning är perfekta, varmt klimat, hög höjd och bästa möjliga faciliteter. Och till detta kommer de effekter som kommer av att träna gemensamt.
– Alla är väldigt motiverade att träna bra och vi trivs bra tillsammans säger Christin.
Fyra veckors läger nu och ytterligare en månad i Sydafrika i januari skall förhoppningsvis göra att dessa tre löpare tar ytterligare ett steg framåt i utvecklingen. Ida som är den mest meriterade löparen är redan kvalificerad till EM i Göteborg på 3000m hinder, en distans som också Christin hoppas kvalificera sig på tidigt i sommar.
Lisa som fram till nu främst har tävlat på 5.000 och 10.000m kommer framöver att satsa på maraton där Sverige har för avsikt att ställa upp med ett lag på EM. Lisa som till skillnad från de övriga två bor i Stockholm och tävlar för Hässelby SK ser dessa läger som en stor möjlighet att få ut en större del av sin potential som löpare. Att träna tillsammans innebär inte bara att man sporrar varandra på löppassen utan det innebär även att man får möjlighet att utbyta erfarenheter.
- Det är suveränt att få hjälp med teknikträning och löpskolning tycker Lisa.

Dagarna i Sydafrika består oftast av två träningspass, mat, vila men de har även hunnit med ett par utflykter. Ett besök i Soweto (Johannesburgs kåkstad) var mycket gripande. Vidare har de varit i Krügerparken och sett flera vilda djur något som Ida tyckte var en av höjdpunkterna på lägret.
Ett annat minnesvärt tillfälle, som gav många go'a skratt, var när gänget körde löpskolning i Dullstroom och den ena efter den andra ur den svarta lokalbefolkningen hoppade in i passet. Till och med trädgårdsmästaren, som nyfiket tittade på, hängde med på dessa konstiga övningar - iförd trädgårdshandskar!

Alla tre tjejerna hade lite skadeproblem efter förra säsongen men sedan de åkte iväg har det gått bra för både Lisa och Christin. Christin tycker att hon är bättre tränad än vad hon varit tidigare vid den här tiden på året. Ida däremot drabbades av en stressfraktur i foten i samband med Finnkampen och kan fortfarande inte träna löpning för fullt men är inte orolig inför sommaren.
- Jag känner att alternativ-träningen i form av cykel, styrketräning och vattenlöpning har gjort mig stark och byggt en bra grund säger Ida.

Ida har de senaste fyra åren tränat och tävlat i USA. Hon har inte varit nöjd med de resultat hon presterat när hon varit hemma i Sverige under somrarna därför hoppas hon att flytten till Göteborg och satsningen på den europeiska säsongen skall bli framgångsrik. Ida ingår sedan i höstas i samma träningsgrupp som Christin även om hon fortfarande tävlar för Ölandsklubben Högby IF.

Samarbetet mellan dessa tre aktiva från Högby IF, IF Kville och Hässelby SK är en del i den medvetna satsning där man med gemensamma krafter kan bidra till att svensk löpning lyfter sig ytterligare en nivå.
Text Johan Wettergren