Här är vinnaren i Årets största skotest

Närmare 150 löpare har tillsammans sprungit ett varv runt jorden. Årets största skotest bedömer hur skor fungerar för olika personer, på olika underlag. Alla modeller har testats av flera löpare i många mil. Skoexperten Tommie Nordh som under 20 år utvecklat Årets största skotest presenterar en överraskande vinnare. En sko som vi trodde var för dyr för att kunna vinna den här sortens test. Men Asics Kayano 18 är vinnare i 2012 års test.

Jag har alltid varit kritisk till höga priser men den här modellen håller verkligen måttet. Jag tycker att skon har alla de kvaliteter som behövs för högsta betyg.

– Det är alltid en knivskarp konkurrens och vi tittar på flera olika delar när vi gör en test som vi sedan sammanfattar i ett slutomdöme och betyg, förklarar Tommie Nordh. Delarna som bedöms är yttersulan, mellansula, ovandelen, löparens intryck.

Vad är det då som gör Asics Kayano 18 till 2012 års bästa löparsko och att det är en bättre sko än tidigare års versioner?
Tommie Nordh pekar ut två väsentliga förbättringar.
• Hälkappan i nytt material ökar komforten på ovandelen.
• Mellansulan är förbättrad med en förstärkning runtom skon som gör att man får en bättre komfort och ett bättre rull i löpsteget.

Kayanon är gjord för löpare som pronerar, som behöver stöd mot inre fotvalvet. För löpare som är lite överrörliga i fotleden och trampar inåt. Att klara av funktionen och samtidigt ge en skön löpkänsla är en anledning till toppbetyget. Mer drivna och snabba löpare väljer kanske inte Kayanon utan kan klara sig med en neutral sko.
inte ens prislappen - Asics Kayanon är med sitt pris på 2000 kronor en av testets dyraste skor - kan dra ner betyget:
– Jag har alltid varit kritisk till höga priser men den här modellen håller verkligen måttet, säger Tommie Nordh. Jag tycker att skon har alla de kvaliteter som behövs för högsta betyg.

Bakom testvinnaren som får tio stjärnor av tio möjliga finns många intressanta alternativ. Med nio stjärnor i betyg visar Saucony med modellen Hurricane att initiativet att sänka häl- till tådroppet från standard 12 mm till nya 8 mm är lyckat.
– Hurricane är en lite bredare sko, för löpare som behöver en stabil sko och kanske har den till och med ännu lite bättre löpkänsla än Kayanon, säger Tommie.

Att klara av de extra funktionerna för stabiltet som ju är något som många löpare behöver premieras alltså av testledare Nordh. Men det som gjort så höga betyg möjliga är också den sänkta vikten. Den här typen av skor var för några år sedan stadiga och tunga pjäser. Nu har man med olika sätt lyckats banta ner vikten med nya lättare material och nya sulkonstruktioner.

Men de nya sulkonstruktionerna är inte alltid lyckade. Ett stort problem med de urtagna yttersulorna är att det fastnar grus, kottar och annat som förstör löpupplevelsen Ett annat irritationsmoment är smala skosnören som går upp, hur kan man missa att göra bra snören när man lägger så mycket kraft på utveckling?

Årets största skotest har genomförts i 20 år. Testet publicerades första gången i löpartidningen Jogging 1993. Sedan 2000 görs Årets största skotest på uppdrag av Marathon.se där också resultat och omdömen i sin helhet redovisas. Testledaren Tommie Nordh har till sin hjälp haft närmare 200 löpare som testat minst två par skor var i minst tio mil. Tommie Nordh är enhetschef på Löplabbet och arbetat med löparskor i 15 år. Som löpare har Tommie Nordh landslagsmeriter.