Skotestet: Maximalisterna kommer

Utbudet av löparskor är större än någonsin. Fler märken och modeller.
– Vi ser också nya typer av skor, säger Jörgen Lindh som har arbetat med löparskor i mer än 25 år och som har sammanställt Årets största skotest.
– Maximalister och urban-trail är två nya begrepp, men alla specialskor är egentligen ett andraval när man har valt sin allroundsko.

Under alla mina år i branschen har jag inte upplevt en så stor variation, så många nya koncept, så många nya märken som vill in på marknaden.

Med allroundskor menar Jörgen vanliga joggingskor. Gjorda för mängden, traditionella skor som Nike Pegasus, Asics Nimbus och Cumulus eller 2100-serien.
I den här sfären finns också 2014 års testvinnare, skon som fått högst betyg i Årets största skotest:
Saucony Triumph 11. Ensam sko med nio (av tio möjliga) stjärnor.
- Testlöparna gav toppbetyg och vi i testteamet håller med om att man verkligen lyckats med det mesta i den här allroundskon som kan lägga grunden för de flestas mängdträning.

Det har tagit elva generationer av Triumph för att nå toppen. Liksom alla andra märken som har hittat en bra grund att bygga på har utvecklarna i Boston år efter år gjort ibland större, men ofta mindre justeringar.
År efter år har skon blivit bättre och bättre. Droppet från häl till tå sänktes för flera år sedan och gram-jägarna har gjort jobbet utan att störa funktionen.
– Vi hade förra året synpunkter på tåboxen och Saucony har lyssnat på kritiken och levererar en nästan perfekt sko, säger Jörgen Lindh.


Nya märken och nya typer av skor finns med i Årets största skotest - en test som Marathon.se 1999 tog över från löpartidningen Jogging som började testa skor redan i början av 1980- talet.
– Under alla mina år i branschen har jag inte upplevt en så stor variation, så många nya koncept, så många nya märken som vill in på marknaden.

Det har pratats om barfotalöpning, om att springa på mellan- och framfoten i flera år. Nästan alla tillverkare har försökt att hitta skor som funkar.
Minimalist har varit ett begrepp för skor med tunn, flexande sula och liten skillnad mellan häl och tå.
2014 har vi fått en helt egen ny kategori som snabbt har döpts till maximalist-skor. Enkelt förklarat är det minmalist-skor med tjockare och mer dämpande sula.
- Till skillnad från minimalistskor som funkar bäst för drivna och lätta löpare kan även tyngre personer med mindre löperfarenhet springa i maximalistskorna, säger Jörgen Lindh.

De där pjäxorna, stadiga och stabila löparskorna som tyngre löpare varit hänvisade till är på väg ut. I de nya maximalistskorna har man det låga häl till tådroppet. Med hälen lägre ner i skon blir också hävstången mindre och grova pronationsskydd behövs inte längre.
- Vi ser alla tillverkare komma med den här typen av skor, ett säkert tecken om inte annat är att Asics satsning på sin nya GEL SUPER J33, en sko som redan i år får toppbetyg, säger Jörgen Lindh.

Priserna står stilla
Vi hittar även gamla trotjänare i testet. Nike menar att deras Nike Pegasus är världens mest sålda löparsko. Märkligt nog kostar den endast en hundralapp mer 2014 mot vad motsvarande modell kostade 2004. Priset för årets Pegasus är 1100 kronor. Ungefär där börjar prisnivån om man vill vara säker på att få en välbyggd löparsko.

Men dyraste skon är inte alltid bäst, toppskon Asics Kayano 20 (2000 kr) har tappat två stjärnor, en för att den ligger relativt högt i pris. Den andra stjärnan skulle vi kanske redan förra året ha plockat bort från fjolårsmodellen. Kayano 19 var kanske inte värd alla tio stjärnor (full pott) som den fick 2013 med tanke på de problem som löpare haft med modellens snabbt slitna hälkappor.
– Som tur är har Asics agerat och kommer i år med en ny lösning för hälproblemet i skon, och funkar det så kommer modellen att vara potentiell testvinnare igen.