Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Szabo och Gebreselassie van dubbelt i VM inomhus

Gabriela Szabo och Haile Gebrselassie tog båda sina andra guldmedaljer i årets inomhus-VM i friidrott när mästerskapen i Maebashi i Japan avslutades på söndagen.

Båda har tidigare i vinter noterat världsrekord på 5000 meter - en distans som inte finns med på mästerskapsprogrammet inomhus. I Maebashi har Szabo och Gebrselassie vunnit både 1 500 och 3 000 meter.
Haile Gebrselassie från Etiopien, som är olympisk mästare på 10000 meter, säkrade sin första mästerskapsseger på 1 500 meter när han på upploppet passerade kenyanen Laban Rotich som förra veckan segrade i Globen Galan. Gebrselassie noterade nytt världsårsbästa med 3.33,77 och var därmed 0,21 före Rotich.
- Att vinna en guldmedalj i VM eller OS är normalt för mig. Nu ville jag göra det svårt genom att försöka vinna två. Jag bedömde tempot rätt i finalen på 1 500 meter och lyckades ta hem även den distansen, kommenterade Gabrselassie.
Gabriela Szabo från Rumänien och marockanskan Zahra Quaziz växlade i täten i finalen på 3 000 meter. Vid sista varvningen ryckte Szabo och skaffade sig en klar ledning som hon enkelt höll under de de sista 200 meterna.
- Det kan inte vara bättre. Att vinna en guldmedalj är härligt, att vinna två är en anmärkningsvärd prestation, förklararde Szabo som noterade 8.36,42.
De dubbla VM-gulden gav Szabo och Gebrselassie vardera 100000 dollar (800000 kr). Det är en stor prissumma inom friidrotten, men relativt blygsamma pengar jämfört med vad stjärnorna i t.ex. golf, tennis, fotboll eller ishockey tjänar. Förra helgen kammade Gabriel Hjertstedt in 4 milj kr när han vann en golftävling i USA där de bästa spelarna inte ställde upp.
Maria Mutola är obesegrade inomhus sedan 1993 och har vunnit tre raka inomhus-VM på 800 meter. Nu blev den kraftfulla Mozambique-löparen
överraskande omsprungen av Ludmila Formanova från Tjeckien.
Mutola tog täten direkt och passerade 400 meter på 55,39, alltså klart under världsrekordtempo. Världsrekordlöparen på 1 000 meter från Globen förra veckan orkade dock inte hålla farten. På upploppet blev Mutola passerad av Formanova som noterade världens näst bästa tid någonsin när hon vann på 1.56,90. Världsrekordet innehas sedan 1988 av Christine Wachtel från Östtyskland.
- En dröm har gått i uppfyllelse. Före loppet undrade jag om det gick att besegra Mutola, men så sa jag till mig själv att det måste vara möjligt, berättade Formanova som i fjol vann inomhus-EM på 800 meter före Malin Ewerlöf.
På herrarnas 800 meter segrade Johan Botha från Sydafrika knappt före världsrekordhållaren Wilson Kipketer från Danmark som inte tävlat inomhus tidigare i vinter.
- Det här loppet visar att jag är på rätt väg och att min träning fungerar, kommenterade Kipketer som fick förra säsongen förstörd när han blev sjuk i malaria.
Staffan Strand svarade för den bästa svenska insatsen i inomhus-VM när han blev femma i höjd med 2,25. Javier Sotomayor från Kuba demonstrerade att han är tidernas främste höjdhoppare genom att vinna på 2,36.
Resultat: på hemsidan