Szalkai vann – sedan bjöd han alla på middag

Först på upploppsrakan gjorde Anders Szalkai det avgörande segerrycket i det åttonde Östergarn Marathon. Efter 42 kilometer spurtade Spårvägenlöparen ifrån FK Studenternas Cédric Schwartzler till en sex sekundersseger med tiden 2.29.53.
Sedan bjöd Szalkai alla maratonlöparna på en helkväll.

Nej, det var inte så att Szalkai fick hybris efter sin fjärde seger i Östergarn. Och det var väl snarare huvudsponsorn Puma än Szalkai själv som bjöd ett 100-tal maratonlöpare på helgrillat lamm och dans på den populära festen efter loppet.
Anders Szalkai arbetar numera som marknadsförare för Puma. Ett arbete som innebär att finnas med på stora lopp – men även andra speciella evenemang. Ofta står han i utställningsmontrar men i Östergarn blev det också möjlighet att springa. Tanken var att springa stafetten – maratonloppet uppdelat på tre sträckor – tillsammans med frun Annika och en löpare till. Men när inte en tredje löpare dök upp så tyckte Szalkai att han kunde springa de två inledande sträckorna och sedan växla över till Annika som fick spring sista milen.
– Då är det väl lika bra att du får en nummerlapp till för maratonloppet så att du kan fortsätta hela loppet, tyckte en av arrangörerna.
Och så blev det så att Szalkai stod på startlinjen med tre nummerlappar. Två gula för de båda stafettsträckorna och under en vit för maratonloppet.
På startlinjen blev favoriten, fjolårsvinnaren Cédric Schwartzler, helt klart konfunderad över Szalkais tre nummerlappar. En konkurrent eller inte?
I tre mil sprang Szalkai och Schwartzler ensamma i täten. Halvmaran passerades på 1.13.05 så farten var god, oftast med Schwartzler längst fram.
Först inför andra varvningen vid 31 kilometer så gav Szalkai besked:
– Det känns bra så jag fortsätter hela loppet.
– Jag prövade några ryck under det sista varvet, det sista vid 39 kilometer, men han hängde på varje gång, sedan orkade jag inte svara när han ökade farten på upploppsrakan, berättade Cédric efteråt.
I mål skiljde sex sekunder till rutinerade Szalkais fördel, men Schwartzler var nöjd med att för tredje maran inom loppet av ett år springa under 2.30.
– Cedric gjorde grovjobbet idag och jag kunde inte springa för att göra en tid eftersom jag ska springa maraton igen redan om två veckor, sade Szalkai efteråt.

Lantbrukarna på Östergarnslandet var nöjda med sommarens första ordentliga regn. Under loppet regnade det först lite, men efter tre timmar så översköljdes löparna av ett nästan tropiskt skyfall.
Trots förutsättningarna noterades överlag bra tider och Agneta Jonsson, som sprang sitt åttonde raka Östegarn Marathon, vann damklassen på goda 3.12.04.
Totalt fullföljde 81 löpare maratonloppet och 52 lag sprang maratonstafetten.

Resultat Östergarn Marathon, 23 juli 2005

Män
1) Anders Szalkai, Spårvägens SK, 2.29.53
2) Cédric Schwartzler, FK Studenterna, 2.29.59
3) Olof Thunegard, Roma IF, 2.43.15
4) Martti Mustonen, Rånäs 4H, 2.43.54
5) Pierre Jönsson, Elmhults Sport Club, 2.49.37
6) Patrik Karlsson, Team Skavsåret IF, 2.53.58
7) Peter Karlsson, Nacka, 2.55.45
8) Hannes Hedvall, Hugrajvs, 2.59.52

Kvinnor
1) Agneta Jonsson, Team Skavsåret IF, 3.12.04
2) Åsa Hällstorp, BK Elegance, Varberg, 3.37.39
3) Solveig Ohlsson, Team Blekinge, 3.39.02
4) Dragana Tomic, Nacka, 3.54.18
5) Gunilla Mårsäter, Uppsala, 3.59.11
6) Margareta Brusheim, Lulekamraterna, 4.02.42
7) Tina Karlsson, Varberg, 4.11.02
8) Birgitta Jarring, Fredrikshofs IF, 4.16.11