Szalkai: Viktig fas inför Stockholm Marathon

Med ca 6 veckor kvar till Stockholm Marathon går träningen nu in i en viktig fas.
Träningsprogrammen har kommande veckor mycket mängd som kulminerar med de tuffaste veckorna innan maran med 3-4 veckor kvar till loppet.

Dessa veckor med mycket mängd är viktiga och man siktar in sig på tider, men för löparna som följer programmen är det viktigt att påpeka att kontinuiteten är viktigare än att pressa in tunga veckor om man känner sig sliten och bli skadad med träningsavbrott som följd. Känner man att det blir för tufft kan man med gott samvete stryka något av de vanliga distanspassen, men försöka genomföra kvalititiva pass och långpasset. Just själva långpasset är maratonlöpningens nyckelpass och det är främst detta pass man bör prioritera om man inte hinner få in ”all träning” som man vill få gjord.

På långpasset kan man redan nu med fördel testa av om loppets sportdryck (Maxim) fungerar bra med magen. Helst ska man testa drycken både under långpasset men även under något av de kvalitativa pass man kör för att testa av att man ”klarar” drycken även när man är riktigt trött. Om det inte fungerar så är det bra att veta detta i god tid så man hinner testa fram om det tex fungerar bättre med vatten+maxim eller om man endast ska hålla sig till vatten och kanske någon annan form av energi. Viss träning att dricka under löpning kan även medföra att man klara detta moment bättre under själva loppet.