Szalkais väg till Sydneygår över Östergarn

Östergarn Marathon nu på lördag är rena semestern för många löpare som tar loppet på Gotland utan stress och jäkt.
För Anders Szalkai är det en genomkörare i träningen inför VM-maran i Sevilla.

- Det var en fantastisk stämning kring loppet i Östergarn förra året, och jag tror att det kan fungera bra som genomkörare inför VM, säger Szalkai som vann loppet förra året.
Szalkai kvalade in till VM när han sprang på 2.13.19 i London Marathon i april. Sedan dess har årets stora mål varit VM-maran i Sevilla. En bra prestation och placering i internationell konkurrens är vad Szalkai behöver för att kunna göra anspråk på en plats i den svenska OS-truppen till Sydney 2000.
- Efter London har jag tränat med sikte på VM. Till skillnad mot tidigare år toppade jag inte till Stockholm Marathon och försöker att hålla ganska hög träningsintensitet under hela sommaren, förklarar Szalkai.
Med det perspektivet ska också femteplatsen i årets Stockholm Marathon på tiden 2.17.20 värderas.
- I loppet satsade jag verkligen allt och var totalt slut efteråt, säger Szalkai.
Tävlingsmänniskan Szalkai kunde inte hålla sig när han förra året skulle springa Östergarn Marathon som hare. En timme innan start bad han arrangörerna om att få springa på "riktigt". Segertiden ble 2.24.41 i det första Östergarn Marathon. Ett banrekord som Szalkai kan ta många minuter på.
- Men det blir mer ett långpass, sedan beror det också på vad det kommer för andra löpare.
För den som vill springa Östergarn Marathon finns möjlighet att anmäla sig fram till en timme innan start. För mer info, se hemsidan.