Tanui och Roba jagarnya segrar i Boston

Moses Tanui och Fatuma Roba satsar båda på att försvara sina fjolårssegrar när den 103:e upplagan av Boston Marathon avgörs på måndagskvällen svensk tid.

33-årige Tanui, som kommer från Kenya, vann loppet också 1996. Han medger att det är påfrestande att ställa upp som favorit i världens äldsta maratonlopp:
- Jag försöker att koppla av och inte tänka på loppet, men det är svårt, säger han.
Tanui får motstånd av bland andra två andra väl meriterade kenyanskalöpare: Joseph Chebet, som var tvåa i Boston i fjol, och John Kagwe, som vunnit New York Marathon de två senaste åren.
1996 års OS-etta Fatuma Roba från Etiopien har vunnit damklassen de två senaste åren och jagar nu sin tredje raka seger. I fjol noterade hon 2.23.21 vilket är den tredje snabbaste tiden någonsin i Boston.
Banan, som går markant utför under första milen, är mycket snabb om löparna har vinden i ryggen från starten i Hopkinton till målet inne i centrala Boston. Oftast är det medvind under loppet.
- Träningen har gått bra och jag vet att jag är tillräckligt stark för att kunna vinna, förklarar Roba, som under uppbyggnadsträningen inför ett maratonlopp springer nära tre mil om dagen.
Roba betraktar de två kenyanska löparna De Reuck och Catherine Ndereba (maratondebutant) samt Franca Fiacconi från Italien, Anuta Catuna från Rumänien (trea i fjol) och Yuko Arimori som sina svåraste motståndare. Fiacconi vann tre maratonlopp i fjol, däribland New York Marathon där hon noterade 2.25.17 vilket är en imponerande tid på den tuffa banan i New York. Arimori var tvåa i OS 1992 och trea 1996.
Arrangerande Boston AA har i år accepterat 12 700 anmälningar till Boston Marathon. Betydligt fler ville springa detta klassiska lopp. 140 nationer är representerade i startlistan. 20 svenskar är anmälda.
När Boston arrangerades för 100:e gången 1996 deltog 30 000 löpare, men sedan har startfältet minskats till drygt 10 000 vilket passar bättre på de relativt smala vägar där tävlingen avgörs.

Boston Marathon direktsänds i Eurosport med start kl 18.00.

Följ Boston Marathon via Internet: http://www.runnersworld.com/boston99/home.html

Sök i startlistan: http://marathon.arsdigita.com/entrants/index2.htm