Thysell spurtbesgrad avmästaren och rekordhållaren

Med mindre än en kilometer kvar av Lissabon halvmaraton hade Bjarne Thysell häng på både världsmästaren och världens snabbaste maratonlöpare.
- Jag fick släppa på upploppet, det blev mycket prestige mellan dem, berättar Bjarne Thysell.

Världsrekordhållaren från Berlin marathon vann nu spurtuppgörelsen mot regerande världsmästaren Abel Anton. Tiden blev 1.04.44 för brasilianaren mot 1.04.46 för portugisen. Strax bakom skuggade Thysell på 1.04.52.
Halvmaratonloppet i Lissabon var rena getingboet med fullt av stjärnlöpare. Placeringen för da Costa, Anton och Thyssel blev 19, 20 och 21...
- Redan från start satte kenyanerna full fart, och ganska snabbt delades täten i tre klungor, där jag sprang med bland andra da Costa och Anton i den tredje, berättar Bjarne Thysell.
De kenyanska löparna lade beslag på de sju främsta platserna med Jophet Kosgei som suverän segrare på tiden 1.00.01.
För den 34-årige svensken som i fjol fick sitt genombrott som maratonlöpare med en 17:e plats i EM var det här ett positivt besked efter en höst och vinter som störts av en envis hälseneskada.
- Anton kände jag igen, men jag förstod inte att det var da Costa som jag sprang med förrän på slutet. Inte vet jag om hur de ligger till formmässigt, men de ska ju båda springa i London, precis som jag...
Bjarne Thysell har tränat nere i Portugal den senaste veckan men åker hem till Eskilstuna på måndagsmorgonen, men ser redan fram emot resan till London den 18 april.
- Det var varmt här idag och ganska hård motvind på vägen ut, alltså inga perfekta förhållanden. Nu kommer jag att satsa på en tid ner mot 2.12 i London, och kan jag bara göra sällskap med da Costa och Pinto igen lär det väl gå vägen, flinar Thysell.

I damklassen segrade kenyanskan Tegla Loroupe för femte gången. Världsrekordhållerskan som verkar vara i bättre form än någonsin fick tiden 1.07.52 och var med det nästan minuten före banspecialisten Fernanda Ribeiro.
Totalt var det 22000 löpare som sprang den nionde upplagan av Lissabon Halvmaraton.

Resultat för de främsta på
hemsidan.