Tidig Runda tog folk på sängen

Brottbyrundan är det tuffaste genrepet inför Lidingöloppet.
- Vi har fått kritik för att banan är för hård, skrattar Bertil Lundvall, som varit med ända sen starten 1971.
Men årets dilemma var att flera löpare missförstod starttiden.

180 deltagare kom till den 32:a upplagan av Brottbyrundan. Årets tävling kan ha förlorat några deltagare på att startordningen vändes, så att den långa huvudklassen sköts iväg redan klockan 10.20. Flera stammisar dök upp i tron att den traditionella starttiden vid tolv skulle gälla. De fick snopet ta sig vidare söderut till Sunbybergsterrängen.
Huvudklassen är två varv på den mest skoningslösa av milspår i Stockholms län. Starten sker på idylliska Össeby IP, i östra kanten av vidsträckta Vallentuna kommun, tre mill norr om huvudstaden. Känslan av att springa in i ett avsnitt av ett gammalt exemplar av Rekordmagasinet förstärks av att spåret är delvis täckt med flis. Andra partier är gräsbevuxna. Det må låta skonsamt för lederna, men det får man betala tillbaka i form av rejäla motlut parade med rena stupen till nedförsbackar.
Brottbyrundan uppstod i Lidingöloppets kölvatten, men den största orsaken till loppets härkomst var bristen på snö!
- Vi skulle arrangera Svealandsmästerskapen i skidor, men fick ställa in två år i följd för att all snn försvann. Då bestämde vi oss för att ha en löpartävling för den kunde vi arrangera även om det snöade, berättar Bertil Lundvall.
Loppet växte snabbt till över 400 deltagare i mitten på 70-talet "då de ställde in i Ludvika för det regnade så mycket" återger den minnesgode Bertil.
Han har varit med och märkt banan alla 32 gånger. Även efter en arbetsolycka som satte stopp för den egna skidkarriären hjälpte han till med utplaceringen av kilometer-skyltarna.
- Jag tog bilen till idrottsplatsen och gick med kryckor genom banan.
Det är mer än vad kommunens folk orkade med när de skulle klippa buskar längs med spåret häromåret.
- De kom fram till sex-kilometersskylten, sen lade de av.
Just röjningen av spåret inför vinterns skidåkning är en av anledningarna till att loppet överlever. 62-årige Bertil Lundvall och Kurt Högberg har ställt upp genom alla åren och någon generationsväxling kan inte skönjas.
- Vi har en till som jobbar väldigt bra...men han är 63!
Nästa år får alla vakna i tid om inte Brottbyrundan ska somna in.

Brottbyrundans resultat