Tjejerna släpps in i Tjur Ruset

Efter elva år som tävling för enbart män öppnar TjurRuset en klass för kvinnor, eller kvigor som begreppet blir i den biffiga tävlingsformen som går ut på att skapa en så utmanande bana som möjligt i kuperad natur.

Det hela började 1997 med 729 tjurar i Hellasskogen, sydost om Stockholms innerstad, och har sedan fortsatt på nya platser i huvudstadsområdet. Nästa tävlingsort är än så länge hemlig, men Kvig Ruset är officiellt. Tävlingsledaren Åsa Sandström förklarar varför tjejerna ska få vara med.
– Vi har haft många tjejer som har bett om det i flera år. Det har varit lite Vasaloppsstuk med tjejer som har sprungit med instoppat hår under mössan eller med påmålad mustasch. Det finns helt enkelt inte ett sånt här lopp för tjejer!
På 80-talet startades såväl Tjejmilen som Vår Ruset, lopp som var till endast för tjejer. Tjur Ruset blev den spegelvända tävlingen, endast för killar. Men nu är det allt fler tjejer som söker nya utmaningar.
– Löpartrenden har vänt och går bara uppåt. På 80-talet var inte tjejerna mogna för en tävling som Kvig Ruset. Nu är de det. Se bara på deltagarna i Team Stockholm Marathon (den nystartade träningsgruppen som förbereder sig inför Stockholm Marathon), hälften utav dem är ju tjejer! Jag tror att det är mer allsidiga, sådana som håller på med Klassikern, maran, multisport eller triathlon som kommer att lockas av Kvig Ruset.
Åsa Sandström betonar att tjejerna inte ska få en lättare bana. Det skulle strida helt mot idén. Däremot blir det en separat start, så att alla familjemedlemmar ska få tävla. Barnen har sitt Kalv Rus.
– Vi har inte gått ut med det, men det finns inget som säger att vi inte släpper in flickorna i Kalv Ruset.
– Men om nu tjejerna släpps fram på Tjur Ruset, ska inte killarna få samma chans på Tjejmilen och Vår Ruset?
– Nej, det finns motsvarande tävlingar för killar, mixade lopp på fem till tio kilometer.
– Och ni är inte rädda för att vissa killar kommer att klaga på att de inte får ha en exklusiv tävling längre?
– Vi har ställt den frågan i deltagarenkäter efter loppet och de flesta tycker att tjejerna ska få vara med.